Till innehåll på sidan
Uppsala Kammarsolister. Kollage med porträtt på Klara Hellgren, Nils-Erik Sparf, Bernt Lysell, Ylva-Li Zilliacus och Per Nyström
Konsert

Metamorfoser

Hem / Konserter / Metamorfoser

Metamorfoser

Söndag 15 september 16:00 | Uppsala Konsert & Kongress, Sal B

Metamorfoser och Verklärte Nacht med Uppsala Kammarsolister.

215 kr (inkl. serviceavgift)

Marie Macleod med cello

Marie Macleod

Uppsala Kammarsolister

Program

Richard Strauss: Metamorfoser
Arnold Schönberg: Verklärte Nacht

Känslostark musik i ständig förvandling

Richard Strauss gripande och eftertänksamma Metamorfoser kom till i slutskedet och i ruinerna av andra världskriget, färdigställdes i mars 1945. Verket är en sammanhållen väv, med fyra teman i ständig förvandling. Här får vi höra verket i version för sju stråkar.

Det andra verket på programmet är Arnold Schönbergs Verklärte Nacht. Det är en stråksextett som Schönberg skrev 1899. Trots endast tre veckors arbete anses Verklärte Nacht vara ett av hans första stora verk. Schönberg lät sig inspireras av en dikt med samma namn av Richard Dehmel där mörk kärlekssorg förändras till ljus förlåtelse.

Gäster

Cellisten Marie Macleod och kontrabasisten Håkan Ehrén är solocellist respektive stämledare i Kungliga Filharmonikerna.

Uppsala Kammarsolister

En av landets främsta stråkensembler, Uppsala Kammarsolister, består av Klara Hellgren, violin, Bernt Lysell, violin, Ylva-Li Zilliacus, viola, Per Nyström, cello och Nils-Erik Sparf, violin. Ensemblens repertoar sträcker sig från barock till nutida musik och ensemblen hyllas ofta, inte minst internationellt, för sina fantasifulla och personliga tolkningar.

Varje spelår utarbetar de omsorgsfullt en kammarmusikserie som ofta besöks av välkända gäster. Det är en serie som Uppsalapubliken uppskattar och gärna återvänder till, år efter år. Serien dubbleras på Konstakademien i Stockholm i samarrangemang med Konstakademien.

Uppsala Kammarsolister är en av Musik i Upplands tre ensembler. Ensemblen utgör också stommen i Uppsala Kammarorkesters stråksektion.

 

Kulturkompis

Den här konserten ingår i projektet Kulturkompis som arrangeras av Studieförbundet Bilda.

Boka plats genom att mejla din förfrågan till biljettkassa@ukk.se. Ange vilken konsert ni önskar gå på, hur många platser, samt i vilket namn bokningen ska göras.

OBS! Begränsat antalet platser. Platserna är reserverade när biljettkassan har bekräftat bokningen. Biljetterna hämtas ut i biljettkassan av den person som mejlat. Alla biljetter måste hämtas ut i Uppsala Konsert & Kongress biljettkassa mot uppvisande av Kulturkompiskort senast 20 minuter före konsertstart.

Logga Kulturkompis

Läs mer om Kulturkompis på denna sida.