Till innehåll på sidan
Uppsala Akademiska Kammarkör
Konsert

Mozarts Requiem

Hem / Konserter / Mozarts Requiem

Mozarts Requiem

Torsdag 23 mars 19:00 | Uppsala Konsert & Kongress, Stora salen

Uppsala Kammarorkester och Uppsala Akademiska Kammarkör framför Mozarts Requiem. Stefan Parkman, dirigent.

Biljett: 395 kr, 345kr, 195kr (inkl. serviceavgift)

Uppsala Kammarorkester tillsammans med Uppsala Akademiska Kammarkör under ledning av Stefan Parkman, framför ett av tidernas mest praktfulla verk.

Dirigent

Stefan Parkman

Solister

Alexandra Büchel, sopran
Katija Dragojevic, alt
Tobias Westman, tenor
John Erik Eleby, bas

Solister i Auerbach
Øyvor Volle, violin
Ylvali McTigert Zilliacus, viola
Niklas Brommare, vibrafon

Kör

Uppsala Akademiska Kammarkör

Program

Lera Auerbach: Sogno di Stabat Mater (efter Pergolesi)
Giovanni Battista Pergolesi: Valda delar ur Stabat Mater
Wolfgang Amadeus Mozart: Requiem

Mozarts mest kända och beundrade verk

Mozarts mest kända och beundrade verk är hans Requeim. Omständigheterna runt verkets tillkomst och Mozarts tidiga död gav upphov till en stor mytbildning kring dödsmässan.

Till minne av greve von Walseggs hustru

Beställningen om ett requiem kom från greve von Walsegg till minne av hans avlidna hustru, det blev en beställning på en dödsmässa som Mozart arbetade med under sin sista tid i livet, i praktiken blev den hans egen dödsmässa. Det är en stark musikupplevelse med musik som uttrycker Guds vrede och förtvivlan men också hopp och ljus.

Auerbach och Pergolesi

Lera Auerbach
Lera Auerbach

Kvällen inleds med delar ur Stabat Mater, Giovanni Battista Pergolesis mest hyllade heliga verk. Skrivet under de sista veckorna i Pergolesis liv 1736.

Sogno di Stabat Mater är en förkortad version av “Dialogerna med Stabat Mater” som Lera Auerbach skrev 2005.

“Målet var att transkribera utvalda satser från Pergolesis berömda mästerverk till en concerto grosso för violin, viola och kammarorkester samtidigt som den förblir sanningsenlig till andan i originalverket och därmed transkribera ett heligt vokalverk till ett abstrakt instrumentellt verk. Å andra sidan hoppades jag kunna skapa en ram, en dialog, en syn från vår egen tid på samma ämne. Jag baserade denna dialog, inte så mycket på skillnaderna i kulturell och harmonisk estetik mellan 1700- och 2000-talen, utan snarare på deras likheter, vilket var mycket mer utmanande.

Lera Auerbach

Uppsala Akademiska Kammarkör

Stefan Parkman, dirigent
Stefan Parkman

Uppsala Kammarorkester samarbetar med en av Sveriges främsta körer Uppsala Akademiska Kammarkör och dess ledare Stefan Parkman. Uppsala Akademiska Kammarkör är en blandad kör med ett 40-tal medlemmar. Kören har en bred repertoar som omfattar såväl tidig musik som nyskriven. 

Stefan Parkman

Sedan 1983 leds kören av Stefan Parkman, tidigare professor i kördirigering och Director cantorum vid Uppsala universitet. Han har också haft chefdirigentrollen hos Danska Radions kör och Radiokören i Stockholm och sedan 2014 hos WDR Rundfunkchor Köln.

Tillgänglighet

För information om tillgänglighet i Uppsala Konsert & Kongress, läs mer på konserthusets sida: https://www.ukk.se/ditt-besok/tillganglighet/