Till innehåll på sidan
Uppsala Kammarorkester
Konsert

Musik från Wien

Hem / Konserter / Musik från Wien

Musik från Wien

Torsdag 7 september 19:00 | Uppsala Konsert & Kongress, Stora salen

Säsongsstart med sånger av Alban Berg och Alma Mahler.

325, 275 eller 130 kr

Uppsala KammarorkesterBild på dirigenten Gérard Korsten

Dirigent

Gérard Korsten

Solist

Matilda Paulsson, mezzosopran

Program

Franz Schubert (1797-1828): ur Rosamunde D.797, Entr´acte nr 1 och 3
Alban Berg (1885-1935): Sieben frühe Lieder op. 7
Alma Mahler (1879-1964): Lieder
I arrangemang av Jorma Panula
Joseph Haydn (1732-1809): Symfoni nr 60 i C-dur ”Il distratto”

Poesi och scenmusikMatilda Paulsson, mezzosopran

Säsongsstart i musikstaden Wien med poesi och scenmusik! Sånger av både Alma Mahler, och Alban Berg framförs av Matilda Paulsson.

Matilda Paulsson fick sitt genombrott under våren 2008 då hon sjöng Octavian i Rosenkavaljeren på Kungliga Operan i Stockholm, vilket ledde till flera inbjudningar även utomlands. Sedan dess har hon stått på operascener i Sverige och i flera europeiska städer. På konsertscenen har Matilda även sjungit utanför Europa såsom i Tokyo och New York. Matilda Paulsson är utbildad på Royal Academy of Music, London och vid Operahögskolan i Stockholm.

Uppsala Kammarorkester dirigeras återigen av Gérard Korsten. Han var Uppsala Kammarorkesters första chefdirigent mellan åren 1994–1998 och har därefter regelbundet fortsatt att gästa oss. Han är chefdirigent för österrikiska Symphonieorchester Vorarlberg i Bregenz.

Alma Mahler föddes i ett konstnärshem och hon fick en bred utbildning. Med charm drog hon till sig mycket uppmärksamhet bland kultureliten i sekelskiftets Wien men även för sin vassa tunga. Hon gifte sig med Gustav Mahler men måste samtidigt lova att inte skriva musik. Endast sångerna blev tryckta och är de enda som finns från hennes komponerande.  Fem av de framförs här och det är dikter av Hartleben, Bierbaum, Rilke, Werfel och Dehmel.

Alban Bergs sånger är ett senromantiskt verk som han skrev mellan åren 1905 och 1908 under en tid i hans liv fyllt av stor kreativitet och kärlek. Det är kärleksdikter tillsammans med vacker musik!

Kvällens öppningsverk är mellanaktsmusik av Franz Schubert till skådespelet Rosamunda från 1823. Kvällen avslutas med Haydns symfoni nr 60 ”Il distratto” som är musik till en komedi.