Till innehåll på sidan
Vargen
Konsert

Peter och vargen

Hem / Konserter / Peter och vargen

Peter och vargen

Lördag 11 november 13:00 | Uppsala Konsert & Kongress, Stora salen

Prokofjevs musik med en spännande animerad film. Uppsala Kammarorkester spelar.

150 kr. Erbjudande: gå 5 betala för 4

Animerad film och livemusik!

Uppsala Kammarorkester
Dirigent: Eva Lauenstein

Den mystiska, spännande och humoristiska historien “Peter och vargen” är ursprungligen en folksaga som inspirerade Prokofjev till orkesterstycket. Berättelsen har glatt generationer av barn och den har även blivit en animerad film som gjort succé världen över. Det här är en musikupplevelse för hela familjen från 7 – 107 år!

Oscarsbelönad film

Peter lever fattigt med sin överbeskyddande farfar. Utstött och mobbad av traktens barn är hans vänner en fågel, en katt och en lite vimsig anka, som bor på gården. En vacker vårdag tar Peter med sig sina vänner ut till den lockande, men farliga skogen utanför där vargen lurar. Trots hot och svårigheter visar Peter prov på ett annorlunda mod, och historien får ett oväntat slut. I berättelsen gestaltas karaktärerna musikaliskt av olika instrument och sällan förenas film med klassisk musik på detta absoluta och levande sätt. Den animerade filmen, regisserad av Suzie Templeton, är gjord just med utgångspunkt från Prokofjevs musik. Filmen har belönats med många fina filmpriser, bl a en OValthornscar 2008.

Instrumenten är karaktärerna

I berättelsen gestaltas karaktärerna musikaliskt av olika instrument. Uppsala Kammarorkester framför musiken live under ledning av dirigenten Eva Lauenstein. Instrumenten som gestaltar en karaktär med ett specifikt ledmotiv är, violiner – Peter, hornet – vargen, klarinett- katten, tvärflöjt – fågeln, oboe – ankan, fagott – farfar.

Den känslostarka musiken tillsammans med det mörka i filmen kan upplevas otäckt för alltför små barn därför rekommenderar vi filmen från 7 år.

Innan filmen börjar gör vi en instrumentdemonstration och går igenom de olika karaktärerna samt får höra en liten del av de olika ledmotiven i filmen.

Film med Peters tema, spelad av Klara Hellgren, violin

Film med vargens tema, spelad av Fredrik Dickfelt, valthorn

Film med fåglens tema, spelad av Hanna Gustafsson, flöjt

Film med farfars tema, spelad av Sven Aarflot, fagott

Film med ankans tema, spelad av Verity Gunning-Olsson, oboe

Film med kattens tema, spelad av Jan-Erik Alm, klarinett

SkolföreställningarPeter och fågeln

Peter och vargen spelas även för skolor årskurs 3-5. Det finns också Skapande skola-aktiviteter som är kopplade till föreställningen, mer information om det finns på denna sida.

Arrangör

Peter och vargen arrangeras av Musik i Uppland och Region Uppsala, Kulturenheten-Film