Till innehåll på sidan
Uppsala Kammarsolister
Konsert

Phantasy Quintet

Hem / Konserter / Phantasy Quintet

Phantasy Quintet

Söndag 11 december 16:00 | Uppsala Konsert & Kongress, Sal B

Uppsala Kammarsolister spelar musik av Rehnqvist, Vaughan Williams och Mendelssohn.

Biljett: 220 kr (inkl. serviceavgift)

Folkmusikinslag i stråkkvintett från början av 1900-talet och nyskrivet av svensk tonsättare samt sprudlande stråkkvartett.

Uppsala Kammarsolister

Ensemblen består på konserten av Brusk Zanganeh, violin, Øyvor Volle, violin, Bernt Lysell, violin, Ylvali McTigert Zilliacus, viola och Per Nyström, cello.

Efter konserten bjuder musikerna in till ett femtonminuters “Eftersnack – konsertreflektioner”.

Program

Karin Rehnqvist: The Riddle*
Ralph Vaughan Williams: Phantasy Quintet
Felix Mendelssohn: Stråkkvartett nr 3 i D-dur, op. 44

Stråkmusik med folkmusikinslag

Svenska tonsättaren Karin Rehnqvist skrev för fem år sedan till ”The Kronos Learning Repertoire: 50 For The Future”, Kronoskvartettens kompostionsprojekt med nyskriven musik. Så här beskriver John Sherba, violinist i Kronos Quartet om att spela Rehnqvists ”The Riddel” 2017:

Att lära sig ‘gåtan’ var en så underbar upplevelse, inte bara för att det är ett så vackert stycke, utan också för att vår första repetition var med Karin i Sverige, vilket var perfekt eftersom det har en svensk folkmelodi i sig. Du internaliserar din omgivning genom att bara gå runt på ett ställe, så att lära dig stycket samtidigt som du absorberar den svenska kulturen omkring oss var till stor hjälp för att hitta rätt karaktär och färg på melodierna.

John Sherba, violinist Kronoskvaretten

Ralph Vaughan-Williams

 1912 skrev Ralph Vaughan-Williams på beställning av W. W. Cobett, som ägnade sitt liv till att främja kammarmusikformen i England, Phantasy Quintet. En vacker kvintett, med flera folkmusikinslag.

Felix Mendelssohn
Felix Mendelssohn 1809-1847

Mendelssohn – Sprudlande samtal mellan instrumenten

Den här säsongen väljer Uppsala Kammarsolister att spela Felix Mendelssohns alla stråkkvartetter. Här kan du följa honom i olika kompositionsfaser från skapandet som tonåring till hans sista strax innan hans död 1847.

Mendelssohn var nöjd med sin kvartett i D. Den är också en av de tre Stråkkvartetter med opus nr 44 som skrevs mitt i karriären 1838. Den här menade han var livfullare och för musikerna mer tacksam att framföra än de andra i opus 44. Och öppningen är ett sprudlande samtal mellan de fyra instrumenten.

  • Konsertstart 16.00, dörrarna öppnas ca 15.30. Konsertbaren är öppen.
  • Servering i pausen.
  • Eftersnack – Konsertreflektion, möt musikerna efter konserten ca 18.00. Vi samtalar i 10-15 min.
  • Tillgänglighet i Sal B: https://www.ukk.se/ditt-besok/tillganglighet/

*This piece was commissioned for Fifty for the Future: The Kronos Learning Repertoire, a project of the Kronos Performing Arts Association. The scoreand parts are available for free online. kronosquartet.org.