Till innehåll på sidan
Konsert

Poesi och romantik

Hem / Konserter / Poesi och romantik

Poesi och romantik

Torsdag 8 februari 19:00 | Uppsala Konsert & Kongress, Stora salen

Violinsolisten Tobias Feldmann spelar Bartók med Uppsala Kammarorkester. Nuno Coelho, dirigerar mer musik av Debussy och Schumann.

350, 300, 150 kr (Inkl. serviceavgift)

Violinisten Tobias Feldmann och dirigenten Nuno Coelho gästar Uppsala Kammarorkester. De bjuder på ett storstilat program med musik av Debussy, Bartók och Schumann.

Dirigent

Nuno Coelho

Solist

Tobias Feldmann, violin

Program

Claude Debussy: Prélude à l’après-midi d’un faune
Béla Bartók: Violinkonsert nr 1
Robert Schumann: Symfoni nr 3 i Ess-dur

Musik med inspiration från kärlek och naturen

Tobias Feldmann, violinist
Tobias Feldmann, violin

Den tyske violinisten Tobias Feldmann är en av sin generations mest framstående musiker, han är känd för sina mångfacetterade framträdanden, sin virtuositet och scennärvaro. Första gången han gästade Uppsala Kammarorkester 2017 blev det succé med Sibelius violinkonsert och även senast 2021 med Beethovens violinkonsert.

Feldmann spelar Bartók

Den här gången får vi höra honom i Bartóks första violinkonsert skriven 1907-1908 av en ung och förälskad Bartók. Det tog 50 år innan den uruppfördes, den har en bakomliggande olycklig kärlekshistoria, tillägna den unga violinisten Stefi Geyer, som inte besvarade Bartóks känslor och violinkonserten stoppades undan. Det var först efter hennes bortgång som konserten kom fram.

Schumanns tredje symfoni med inspiration från floden Rhen

På kvällens program står även Schumanns tredje symfoni också kallad ”den rhenska”, Schumann inspirerades av omgivningarna och upplevelser runt floden Rhen då han var musikdirektör i staden Düsseldorf i mitten av 1800-talet. Han själv dirigerade uruppförandet och den blev genast en succé. Dessutom framförs Prélude à l’après-midi d’un faune, ett orkesterstycke av Debussy från 1894, som har Mallarmés dikt som förebild.

Nuno Coelho dirigerar

Hösten 2022 hade Uppsala Kammarorkester och Nuno Coelho ett lyckat samarbete. Ikväll leder han åter kammarorkestern. Han är chefsdirigent för Orquesta Sinfónica del Principado de Asturias och gästspelar hos flertal orkestrar runtom i Europa och i USA.

Uppsala Kammarorkester

Uppsala Kammarorkester är länets professionella orkester, av många bedömare ansedd som en av de främsta orkestrarna i Sverige. Konsertmästare är Klara Hellgren och Brusk Zanganeh. Läs mer om orkestern här.

  • Konsertintroduktion Kl 18.20-18.40 i Stora salen.
  • Dörrarna öppnas ca kl 18.00.
  • Konsertbaren öppnar kl 17.30 och hållet öppet i pausen. Förköp till pausen sker före konserten i baren på plan 6.
  • Paus 20-25 minuter.
  • Tillgänglighet i Stora salen: https://www.ukk.se/ditt-besok/tillganglighet/

Konserten ingår i Musik i Upplands abonnemang Orkesterserien.

Läs mer om abonnemang här