Till innehåll på sidan
Uppsala Kammarorkester
Konsert

Poesi och saga

Hem / Konserter / Poesi och saga

Poesi och saga

Torsdag 19 september 19:00 | Uppsala Konsert & Kongress, Stora salen

Uppsala Kammarorkester framför sagolika toner med Ville Matvejeff, dirigent och Ida Falk Winland, sopran.

340 kr, 290 kr, 145 kr (inkl. serviceavgift)

Uppsala Kammarorkester

Dirigent

Ville Matvejeff

Ville Matvejeff

Ville Matvejeff

Solist

Ida Falk Winland, sopran

Program

Maurice Ravel: Le Tombeau de Couperin
Claude Debussy: C’est l’Extase
Wolfgang Amadeus Mozart: Aria ur Figaros Bröllop
Franz Schreker: Der Geburtstag der Infantin

Mångsidig dirigent och prisad sopran

Ida Falk Winland

Ida Falk Winland

Dirigenten Ville Matvejeff tar oss med in i poesins och sagans värld.

Ville Matvejeff gästar Uppsala Kammarorkester för första gången. Han är en mångsidig dirigent, 33 år och är sedan en tid tillbaka bl a chefdirigent för Jyväskylä Sinfonia och konstnärlig ledare för operafestivalen i Savonlinna. Förutom uppskattad dirigent i hemlandet Finland och Europa är han också kompositör och pianist. Matvejeff tar med uppsalapubliken till poesins och sagans värld.

Romantiska dikter

Claude Debussys tonsättning av Paul Verlaines romantiska dikter. Verlaines texter inspirerade ofta Debussy bl a till att skriva pianostycket Clair de Lune, men även sånger. Texter om kärlek, ilska och slitna relationer kräver uttrycksfull musik. Sångcykeln är skriven för sång och piano 1887, här får vi höra den i arrangemang för orkester av Robin Holloway. Sjunger gör prisade och framgångsrika sopranen Ida Falk Winland.

Saga av Wilde

Franz Schreker var i början av 1900-talet mest betydande kompositörer och hans operor de mest spelade under hans samtid. Oscar Wildes, ”The Birthday of the Infanta” är en tragisk och hjärtslitande saga som står bakom tonsättaren Schrekers pantomim från 1908.

Minnesmärke

Maurice Ravel född 1875 i Frankrike, även han en mycket uppskattad kompositör under sin samtid, 1920- och 30-talen. Le Tombeau de Couperin för orkester, skrev Ravel 1917. Det är en svit på sex stycken, namngivna efter 1700-talets format men på Ravels eget sätt. På 1700-talet var det vanligt att skriva musik till minnet av en avliden person, Ravels sex sviter är envar ett minnesmärke över vänner som gått bort i första världskriget.

Ida Falk Winland

Förutom sånger av Debussy kommer sopranen Ida Falk Winland att sjunga en Aria av W. A. Mozart. Ida Falk Winland är verksam på några av de främsta operascenerna i Europa och för närvarande även knuten till GöteborgsOperan. För rollen som Adalgisa i Norma vann hon Tidskriften Operas Operapris 2018. Winland debuterade på Glyndebourne Festival i rollen som Daggfen i Hans och Greta och har arbetat med dirigenter såsom Esa-Pekka Salonen, Gustavo Dudamel, Daniel Harding och Valery Gergiev. Hon är även van konsertsolist med såväl Kungliga Filharmonikerna som Sveriges Radios Symfoniorkester och Göteborgs Symfoniker

Uppsala Kammarorkester

Uppsala Kammarorkester är länets professionella orkester, av många bedömare ansedd som en av de främsta orkestrarna i Sverige. Konsertmästare är Nils-Erik Sparf, Klara Hellgren och Bernt Lysell. Från hösten 2019 välkomnas den engelsk-amerikanske dirigenten Rebecca Miller som orkesterns nya chefdirigent. Uppsala Kammarorkester ger i Uppsala Konsert & Kongress en uppskattad abonnemangsserie, som emellanåt spelas in av Sveriges Radio. Orkestern bjuder regelbundet in skolklasser till studiebesök, och öppna repetitioner för allmänheten vid några tillfällen per spelår.

Mer om Ville Matvejeff, länk här

Mer om Ida Falk Winland, länk här

Mer om Uppsala Kammarorkester

 

Kulturkompis

Den här konserten ingår i projektet Kulturkompis som arrangeras av Studieförbundet Bilda.

Boka plats genom att mejla din förfrågan till biljettkassa@ukk.se. Ange vilken konsert ni önskar gå på, hur många platser, samt i vilket namn bokningen ska göras.

OBS! Begränsat antalet platser. Platserna är reserverade när biljettkassan har bekräftat bokningen. Biljetterna hämtas ut i biljettkassan av den person som mejlat. Alla biljetter måste hämtas ut i Uppsala Konsert & Kongress biljettkassa mot uppvisande av Kulturkompiskort senast 20 minuter före konsertstart.

Logga Kulturkompis

Läs mer om Kulturkompis på denna sida.