Till innehåll på sidan
Mats Bergström
Konsert

Rodrigos gitarrkonsert

Hem / Konserter / Rodrigos gitarrkonsert

Rodrigos gitarrkonsert

Torsdag 21 november 19:00 | Uppsala Konsert & Kongress, Stora salen

Spansk musik och Stravinskijs Pulcinella med Uppsala Kammarorkester.

BILJETTSLÄPP 13/8. Pris 360, 310, 160 kr (Inkl. serviceavgift)

En älskad gitarrkonsert med Mats Bergström som solist och den eftertraktade dirigenten Anna Rakitina gästar Uppsala Kammarorkester för första gången.

Dirigent

Anna Rakitina

Solist

Mats Bergström, gitarr

Program

Xavier Montsalvatge (1912-2002): Sortilegis 
Joaquín Rodrigo (1901-1999): Concierto de Aranjuez 
Caroline Shaw (f. 1982): Entr´acte 
Igor Stravinskij (1882-1971): Pulcinella Suite 

Konsertintroduktion

I Stora salen mellan 18.20-18.40

En omtyckt gitarrkonsert

Mats Berström

Joaquín Rodrigos ”Concierto de Aranjuez” får stå i centrum när Upplands egen världsgitarrist, Mats Bergström, är solist med Uppsala Kammarorkester. Mats är en av våra mest kända kammarmusiker och flitigt anlitad ackompanjatör till flera av Sveriges främsta sångare.  

”Concierto de Aranjuez” skrev Joaquín Rodrigo 1939, inspirerad av trädgårdarna i Palacio Real de Aranjuez, ett kungligt palats nära Madrid. I sin musik fångade han landskapet och trädgårdarnas atmosfär. Genom åren har konserten blivit en av de mest spelade och inspelade konserterna för gitarr och orkester. 

Förtrollningar

Kvällens program bjuder mer spansk musik i Xavier Montsalvatges ”Sortilegis” från 1992. Montsalvatge är känd för sin mångsidighet och sin förmåga att smälta samman olika musikaliska stilar och influenser. I “Sortilegis” visar han upp sin unika förmåga att blanda det traditionella med moderna harmonier och rytmiska idéer. Titeln kan översättas till ”trolleri” eller ”förtrollningar”, där varje del har sin egen karaktär och atmosfär, vilket ger lyssnaren en mångfacetterad upplevelse. 

Kvällen fortsätter med den prisbelönta amerikanska tonsättaren Caroline Shaws musik som ofta rör sig ledigt mellan olika genrer. Här får vi lyssna till hennes Entr´acte för stråkar. 

Barockmusikens elegans och neoklassicismens vitalitet

Sist i programmet hör vi Pulcinella Suite, en förkortad version av musiken som Stravinskij skrev till baletten “Pulcinella” år 1920. Verket är baserat på musik av den italienske barockkompositören Giovanni Battista Pergolesi, men Stravinskij omformade och omstrukturerade melodier och teman för att skapa sin egen unika tolkning. Pulcinella Suite har blivit ett av Stravinskijs mest älskade verk och är en hyllning till både barockmusikens elegans och neoklassicismens vitalitet.  

Anna Rakitina

Första gången i Uppsala

Dirigenten Anna Rakitina är en av de mest spännande och eftertraktade dirigenterna i sin generation och hon gästar Uppsala Kammarorkester för första gången. Anna var assisterande dirigent hos Boston Symphony Orchestra från 2019 till 2023 och innan dess var hon Dudamel Fellow vid Los Angeles Philharmonic. 

Information om konsertbesöket

  • Dörrarna öppnas ca kl 18.00.
  • Konsertintroduktion mellan 18.20-18.40, konsertbiljetten gäller.
  • Konsertbaren öppnar kl 17.30 och hållet öppet i pausen. Förköp till pausen sker före konserten i baren på plan 6.
  • Paus ca 20-25 minuter.
  • Tillgänglighet i Stora salen och information om väskor: https://www.ukk.se/ditt-besok/tillganglighet/

Uppsala Kammarorkester

Uppsala Kammarorkester är länets professionella orkester, av många bedömare ansedd som en av de främsta orkestrarna i Sverige. Läs mer om orkestern här.

Konserten ingår i Musik i Upplands orkesterserie
Stora abonnemanget

Läs mer om abonnemang här