Till innehåll på sidan
Uppsala Kammarorkester 50 års jubileum
Konsert

Rózsa med Sparf

Hem / Konserter / Rózsa med Sparf

Rózsa med Sparf

Torsdag 9 maj 19:00 | Uppsala Konsert & Kongress, Stora salen

Säsongsfinal för Uppsala Kammarorkester! Rebecca Miller dirigerar med Nils-Erik Sparf som solist.

325 kr, 275 kr eller 130 kr (inkl. serviceavgift)

Uppsala Kammarorkester Dirigenten Rebecca Miller

Dirigent

Rebecca Miller

Solist

Nils-Erik Sparf, violin

Program

Grażyna Bacewicz: Uvertyr
Miklós Rózsa: Violinkonsert
Antonín Dvořák: Symfoni nr 6

Nils-Erik Sparf

Uppsalas Konsertmästare

Nils-Erik Sparf är en av landets mest framstående violinister. Han har en lång gemensam historia som konsertmästare i Uppsala Kammarorkester och medlem i Uppsala Kammarsolister.

Vid den här konserten tar han som så ofta tidigare på sig solistrollen. Och det var hans egen önskan att få spela den ungerskamerikanske tonsättaren Miklós Rózsas violinkonsert.

— Ja, den har jag haft i tankarna under många år och nu var det dags. Jag gillar verkligen det ungerska temperamentet i konserten, samtidigt som den också är mycket romantisk, säger Nils-Erik Sparf om konserten. Den komponerades direkt för den berömde violinisten Jascha Heifetz och är mycket virtuos.

— Visst, den är väldigt tufft skriven. Det är mycket att göra, säger Sparf, på ett sätt som på något sätt avdramatiserar musikens tekniska svårigheter.

Oscarsnominerad sjutton gånger

Miklós Rózsa har i konserten mixat sitt ungerska arv med intrycken från amerikansk filmmusik. Rózsa komponerade nämligen mängder av musik till filmer och Oscarsnominerades sjutton gånger! Han tog också hem tre Oscars, varav en för musiken till filmen Ben Hur.

Som en uvertyr till violinkonserten får vi höra musik av Grażyna Bacewicz, som även hon var en mycket virtuos violinist. Hennes neoklassicistiska musik lockar lyssnaren in i en värld av effektfulla rytmer och magiskt skimrande klanger. Grażyna Bacewicz var både firad och unikt framgångsrik som kvinnlig tonsättare under sin levnad. Hon tog examen i både violinspel och komposition vid konservatoriet i Warszawa och kombinerade komponerandet med livet som turnerande solist fram till mitten av 1950-talet. Därefter ägnade hon sig enbart åt att komponera.

I Miklós Rózsas violinkonsert liksom i Grażyna Bacewicz Uvertyr skymtar ibland slingor som påminner om ungersk respektive polsk folkmusik. Folkmusiken var viktig även för tjecken Antonín Dvořák. Den sjätte symfonin är hans första större komposition där han elegant förenar den egna landsbygdens klangvärld med ett internationellt musikaliskt uttryck.

Rebecca Miller ny chefdirigent från hösten 2019

Denna finalkonsert av säsongen 2018-2019 hålls ihop av dirigenten Rebecca Miller. Det var en önskan från Uppsala Kammarorkester att återigen bjuda in henne och hon har hyllats för sitt energifulla och övertygande arbete på dirigentpulten, samt sin unika kommunikation med publiken. Därför välkomnar vi Rebecca som ny chefdirigent för Uppsala Kammarorkester från hösten 2019! Läs mer om nyrekryteringen och Rebecca här.

 

Uppsala Kammarorkester  En logotyp med texten Uppsala Kammarorkester 1968-2018 och i mitten 50 år

Med varm och stor orkesterklang och en stilbredd från tidig barock till samtida musik kan Uppsala Kammarorkester konsten att trollbinda sin publik. Orkestern är av många ansedd som en av Sveriges främsta. Uppsala Kammarorkester grundades av Carl Rune Larsson och bestod då av en blandning av professionella musiker och amatörer. Genom åren har orkestern utvecklats till en helt professionell kammarorkester på högsta nivå.

2018 fyller Uppsala Kammarorkester 50 år!

Under säsongen 2018-2019 gör vi en minnesresa men det blir även uruppförande och nya spännande solister. Tre chefdirigenter som har haft stor betydelse för orkestern gästspelar under jubileumssäsongen, Gérard Korsten, Howard Shelley och Paul Mägi.

 

Kulturkompis

Den här konserten erbjuder platser till Studieförbundets Bildas projekt Kulturkompis. OBS! Begränsat antal platser. Kontakta Uppsala Konsert & Kongress för att boka plats på tel. 018-727 90 00 eller e-post biljettkassa@ukk.se.