Till innehåll på sidan
Uppsala Kammarsolister
Konsert

Skuggvärldar

Hem / Konserter / Skuggvärldar

Skuggvärldar

Lördag 26 januari 16:00 | Konstakademien, Stockholm

Uppsala Kammarsolister lyfter tonsättarna Mayer, Smyth och Aulin.
Berättare: Ulrika Knutson

200 kr

Uppsala Kammarsolister och Ulrika Knutson

Program

Emilie Mayer: Stråkkvartett i g-moll op 14
Ethel Smyth: Stråkkvartett i e-moll
Valborg Aulin: Stråkkvartett nr 2 op 17

Emilie Mayer, Ethel Smyth, Valborg Aulin

Emilie Mayer, Ethel Smyth, Valborg Aulin

Tonsättare med stor beslutsamhet

Det gemensamma mellan Mayer, Smyth och Aulin var beslutsamheten över att komponera. De utbildade sig, utövade och skapade musik och trots att de möttes av olika motgångar under sin levnad har de efterlämnat stor produktion. Vi får höra Emilie Mayers romantiska stråkkvartett publicerad 1860, den enda av sju kvartetter som hon fick utgiven under sin livstid. En stråkkvartett av Ethel Smyth som av vissa ansågs skriva alltför maskulin musik och nordisk och lyrisk kvartett av Valborg Aulin.

Ulrika Knutson

Ulrika Knutson är en välbekant kulturprofil i Uppsala, journalist, kulturskribent och en välkänd radioröst. Uppsala Kammarsolister har vid flera tillfällen samarbetat med Ulrika i uppskattade musikproduktioner. Den senaste “Krigets klanger” med texter av Svetlana Aleksijevitj och musik av ryska kompositörer.

Uppsala Kammarsolister

Uppsala Kammarsolister är en av Sveriges främsta stråkensembler. Slående är ensemblens stiltrogenhet, oavsett om den framför barock, klassisk, romantisk eller senare musik. Ensemble turnerar ofta i såväl Sverige som utomlands och hörs regelbundet i Sveriges Radio P2. Stråkkvintetten har en populär serie i Uppsala Konsert & Kongress som också dubbleras på Konstakademien i Stockholm.

Uppsala Kammarsolister är en del av Musik i Uppland och medlemmarna är även konsertmästare respektive stämledare i Uppsala Kammarorkester. Ensemblen består av Nils-Erik Sparf, violin, Klara Hellgren, violin, Bernt Lysell, violin, Susanne Magnusson, viola och Per Nyström, cello.