Till innehåll på sidan
Bild på fiol
Konsert

Stråkfest

Hem / Konserter / Stråkfest

Stråkfest

Torsdag 21 mars 19:00 | Uppsala Konsert & Kongress, Stora salen

Bernt Lysell leder Uppsala Kammarorkesters stråkar och det bjuds på musik av Grieg, Lidholm samt Elfrida Andrée!

325 kr, 275 kr eller 130 kr (inkl. serviceavgift)

Uppsala Kammarorkesters stråkarBernt Lysell

Ledare

Bernt Lysell

Program

Edvard Grieg: Holbergsvit
Ingvar Lidholm: Musik för stråkar
Ingvar Lidholm: Fantasia Sopra Laudi
Elfrida Andrée: Andante, quasi una recitativo
Josef Suk: Serenad för stråkar

Konsertintroduktion kl 18.20
Orkesterchef Mona Gunnarsson samtalar med kontrabasist Barbro Lennstam om tankar och erfarenheter kring musikerrollen.

Återblick till tiden som stråkorkester

Den här konserten är i högsta grad tillbakablickande, men alls inte nostalgisk.

Många som följt Uppsala Kammarorkester genom åren känner igen Edvard Griegs energiska och nordiskt färgade Holbergsvit, närmast en signatur för orkestern under åren då den var en stråkorkester.

Det växlingsrika programmet är också en återblick i Uppsala Kammarorkesters historia då Carl-Rune Larsson gärna valde Ingvar Lidholms musik i programmen. Ingvar Lidholm var en av Sveriges mest framstående och framträdande modernister. Han var en central profil i den så kallade Måndagsgruppen och hade stort inflytande på det svenska musiklivet, inte minst som kammarmusikchef på Sveriges Radio och i tio år från mitten av 1960-talet professor i komposition på Kungliga Musikhögskolan. Hans Musik för stråkar är rytmisk, både lockande och raffinerad, ibland nästan rockig. Men också klangligt explosiv och stundtals nervkittlande dramatisk. Vi får vid den här konserten också uppleva hans drömska och eftertänksamma Fantasia Sopra Laudi för solocello.

Elfrida Andrée

Elfrida Andrée skrev kammarmusik och symfoniska verk och var verksam som orkesterdirigent. Hon var också den första kvinnan i Sverige som examinerades som organist och blev även den första kvinnliga domkyrkoorganisten, med tjänst i Göteborgs domkyrka. Andante från 1877 var ett av hennes egna favoritstycken, vilket också är lätt att förstå. Hör den sångbara vackra melodin, så rik på uttryck och känsla — värme, vemod och glödande passion.

Femton år senare skrev Josef Suk sin stråkserenad i Ess-dur. Rak, okomplicerad och varm musik, samtidigt som det går att skönja förebilder som Dvořak och framförallt Johannes Brahms. Temat i serenadens första sats är nästan identisk med inledningstemat i Brahms violinkonsert.

Leder den här stråkfesten gör Bernt Lysell, konsertmästare i Uppsala Kammarorkester. I flera decennier har Bernt Lysell varit en framstående profil i svenskt musikliv. Han kom till Musik i Uppland 2010 efter att tidigare under många ar varit konsertmästare i Radiosymfonikerna och i Kungliga Filharmonikerna.

Uppsala Kammarorkester En logotyp med texten Uppsala Kammarorkester 1968-2018 och i mitten 50 år

Med varm och stor orkesterklang och en stilbredd från tidig barock till samtida musik kan Uppsala Kammarorkester konsten att trollbinda sin publik. Orkestern är av många ansedd som en av Sveriges främsta. Uppsala Kammarorkester grundades av Carl Rune Larsson och bestod då av en blandning av professionella musiker och amatörer. Genom åren har orkestern utvecklats till en helt professionell kammarorkester på högsta nivå.

2018 fyller Uppsala Kammarorkester 50 år!

Under säsongen 2018-2019 gör vi en minnesresa men det blir även uruppförande och nya spännande solister. Tre chefdirigenter som har haft stor betydelse för orkestern gästspelar under jubileumssäsongen, Gérard Korsten, Howard Shelley och Paul Mägi.

Kulturkompis

Den här konserten erbjuder platser till Studieförbundets Bildas projekt Kulturkompis. OBS! Begränsat antal platser. Kontakta Uppsala Konsert & Kongress för att boka plats på tel. 018-727 90 00 eller e-post biljettkassa@ukk.se.