Till innehåll på sidan
Diana Adamyan, violinist
Konsert

Tjajkovskijs violinkonsert

Hem / Konserter / Tjajkovskijs violinkonsert

Tjajkovskijs violinkonsert

Torsdag 16 maj 19:00 | Uppsala Konsert & Kongress, Stora salen

Uppsala Kammarorkester och ung lovande soloviolinist. Musik av Leyman, Tjajkovskij och Berwald.

350, 300, 150 kr (inkl. serviceavgift)

Dirigenten Mei-Ann Chen är hyllad för sin energi och sitt dynamiska och passionerade sätt att leda. Nu gästar hon Uppsala Kammarorkester för första gången i ett program med svensk 1800-tals musik av Sveriges store symfoniker, en älskad violinkonsert och ett dramatiskt verk från 2013.

Dirigent

Mei-Ann Chen

Solist

Diana Adamyan, violin

Program

Katarina Leyman: Roller Coaster: Super 8
Pjotr Tjajkovskij: Violinkonsert i D-dur, op. 35
Franz Berwald: Symfoni nr 3 i C-dur, ”Sinfonie Singulière”

Älskad violinkonsert avslutar orkestersäsongen

Tjajkovskijs Violinkonsert skrevs 1878 och är en av de främsta och mest omtyckta violinkonserterna. Rent tekniskt är det ett utmanande verk för en violinist och ansågs på sin tid nästan ospelbart men är en av de mest älskade violinkonserterna.

Ung lovande violinist

I solistrollen får vi höra den unga armeniska violinisten Diana Adamyan som snabbt har fått ett internationellt erkännande som en av sin generations mest framstående violinister. 2018 vann Diana första pris i Menuhintävlingen efter det fick hon många erbjudanden från ledande orkestrar världen över. Nu gästar hon Uppsala Kammarorkester med Tjajkovskijs violinkonsert!

Roller Coaster

Mei-Ann Chen dirigerar
Mei-Ann Chen

När Mei-Ann Chen startar upp Uppsala Kammarorkester så blir det med en berg-och dalbana! Så här skriver Katarina Leyman om sitt verk Roller Coaster: Super 8 från 2013:  “När jag fick uppdraget att komponera detta verk som på något sätt skulle relatera till Beethovens symfoni nr 8 startade först en lek med de associationer själva figuren/siffran 8 väckte. Tankarna gick till evighetssymbolen och även till den typ av berg-och-dalbana (Roller Coaster) som brukar kallas Superåtta.”

Den svenska symfonins mästare

Franz Berwald (1796–1868) räknas numera till Sveriges största tonsättare genom tiderna. Inte minst i sina symfonier och i sin kammarmusik framstår han som en förgrundsgestalt inom 1800-talets nordiska musikskapande.

Symfonin Singulière var Berwalds tredje symfoni skrivet 1845, den är full av rytmisk energi och mittensatsens långsamma melodier bärs fram av både lidelse och värme. Berwald själv fick aldrig höra symfonin, det var ett svagt intresse för hans musik i Sverige och han fick få verk uppförda under hans livstid.

Uppsala Kammarorkester

Uppsala Kammarorkester är länets professionella orkester, av många bedömare ansedd som en av de främsta orkestrarna i Sverige. Konsertmästare är Klara Hellgren och Brusk Zanganeh. Läs mer om orkestern här.

Information om konsertbesöket

  • Dörrarna öppnas ca kl 18.00.
  • Konsertintroduktion mellan 18.20-18.40, konsertbiljetten gäller.
  • Konsertbaren öppnar kl 17.30 och hållet öppet i pausen. Förköp till pausen sker före konserten i baren på plan 6.
  • Paus ca 20-25 minuter.
  • Tillgänglighet i Stora salen och information om väskor: https://www.ukk.se/ditt-besok/tillganglighet/

Konserten ingår i Musik i Upplands abonnemang Orkesterserien.

Läs mer om abonnemang här