Till innehåll på sidan
Hans Christian Aavik, violinist
Konsert

Ungt stjärnskott

Hem / Konserter / Ungt stjärnskott

Ungt stjärnskott

Torsdag 20 april 19:00 | Uppsala Konsert & Kongress, Stora salen

Uppsala Kammarorkester spelar Janulytė, Sibelius och Nielsen. Hans Christian Aavik, violin. Olari Elts, dirigent.

340, 290, 145 kr (inkl. serviceavg.)

Kvällens konsert bjuder på ett nordiskt musiklandskap. Gästsolisten är det unga stjärnskottet Hans Christian Aavik, en av de mest lovande violinisterna från Estland just nu.

Dirigent

Olari Elts

Solist

Hans Christian Aavik, violin

Program

Justė Janulytė: Apnea för stråkar
Carl Nielsen: Violinkonsert
Jean Sibelius: Symfoni nr 3 i C-dur op. 52
Jean Sibelius: ur Lemminkäinen-svit op 22, nr 4

Nordiskt musiklandskap och estnisk violinist

Med sin mångsidiga musikalitet och tydliga sound har violinisten Hans Christian Aavik utmärkt sig i hemlandet och övriga Europa. 2022 vann han första pris i den välkända internationella Carl Nielsentävlingen. Det är också i Nielsens fantastiska violinkonsert från 1911 som vi kommer att få höra denna talangfulla violinist.

Dirigent Olari Elts åter till Uppsala

Porträttbild på Olari Elts.
Olari Elts

Den estniske dirigenten Olari Elts bjuds åter in till ett uppskattat samarbete med Uppsala Kammarorkester. Han är chefdirigent för Estlands nationella symfoniorkester och konstnärlig rådgivare för Kymi Sinfonietta samt gästdirigent hos orkestrar runt om i världen.

Öppnar med musik från Litauen

Kvällen inleds med Apnea för stråkorkester av Justė Janulytė, komponerat under pandemivintern 2021. ”Apnea” (frånvaro av andning) om vikten av att andas samtidigt som man utforskar den fysiska och känslomässiga förvandlingen under nedsänkningen under vattnet. Orkestern spelar utan paus och tar både musikerna och publiken genom den existentiella odyssén.

Den litauiska tonsättaren Justė Janulytės verk är mestadels skrivna för täta monokromatiska ensembler (endast stråkar, bara blås eller bara röster) och som utforskar musikalisk tids-/rumsuppfattning. Musik där man bara upplever konsistens, utrymme, vikt, kraft och intensitet snarare än specifika delar och detaljer. 

Nationalkompositör

Carl Nielsen började skriva på violinkonserten sommaren 1911 i februari, och 1912 framfördes den för första gången i Köpenhamn med Nielsen själv som dirigent. Uruppförande blev en succé med lysande recensioner och som befäste hans ställning som Danmarks nationalkompositör.

Sibelius tredje symfoni

Nationalkompositör kan man också titulera Jean Sibelius som är Finlands internationellt mest kända kompositör. Även om Finlandia är ett av Sibelius mest kända verk så är det symfonierna som placerat honom på världskartan. Han skrev sju symfonier och vi får höra den tredje. Denna symfoni är mer i klassisk stil än de andra men med flera inslag av finsk folkmusik. Sibelius dirigerade själv uruppförandet 1907.

ur Lemminkäinen-svit

Ur Sibelius symfoniska dikt Lemminkäinen-svit, spelar Uppsala Kammarorkester som avslutning, den fjärde delen ”Lemminkäinen drager hemåt”. Den var först tänkt att bli en opera, men även om planen ändrades till en svit så finns det delar i musiken som kan associeras till teman i berättelsen om Lemminkäinen från Kalevala.

Information om konsertbesöket

  • Dörrarna öppnas ca kl 18.00.
  • Konsertintroduktion mellan 18.20-18.40, konsertbiljetten gäller.
  • Konsertbaren öppnar kl 17.30 och hållet öppet i pausen. Förköp till pausen sker före konserten i baren på plan 6.
  • Paus ca 20-25 minuter.
  • Tillgänglighet i Stora salen och information om väskor: https://www.ukk.se/ditt-besok/tillganglighet/