Till innehåll på sidan
Uppsala Kammarsolister
Konsert

Uppsala Kammarsolister vid Örbyhus slott

Hem / Konserter / Uppsala Kammarsolister vid Örbyhus slott

Uppsala Kammarsolister vid Örbyhus slott

Torsdag 11 augusti 18:00 | Örbyhus Slott, Orangeriet

Uppsala Kammarsolister tillsammans med Francisca Skoogh, piano. Musik av Barvinsky, Shamo, Nielsen och Elgar.

Biljett: 325 kr Biljetter köps på kulturbiljetter.se

Det har blivit tradition att Uppsala Kammarsolister besöker vackra Örbyhus slott för konsert i Orangeriet. På kvällens konsert gästas de av pianisten Francisca Skoogh.

Program

Vasyl Barvinsky: Preludium nr 4
Igor Shamo: ur Ukrainsk svit nr 1, Duma
Carl Nielsen: Stråkkvintett i G-dur
Paus
Edward Elgar: Pianokvintett a-moll, op.84

Variationsrik och storslagen kammarmusik

En av Sveriges främsta konsertpianister Francisca Skoogh gästar Uppsala Kammarsolister, hon öppnar konserten med två soloverk för piano av två ukrainska tonsättare Vasyl Barvinsky och Igor Shamo.

Kammarsolisterna framför Carl Nielsens stråkkvintett från 1888. Den unge tonsättaren skrev i början av sin karriär flera kammarmusikverk och sökte vid tiden fram till sekelskiftet sin personliga stil, en tonsättarkarriär som precis påbörjats och som sedan kom att bli Danmarks nationaltonsättare.

När den engelske tonsättaren Edward Elgar arbetade med sin kvintett för piano och stråkkvartett sommaren 1918 var han inspirerad av de lugna och fridfulla omgivningarna i Sussex. Genom åren har kvintetten blivit älskad och framförd många gånger och hyllad för dess fantasi och storslagna klang.

Francisca Skoogh

Francisca Skoogh

Francisca Skoogh fick sitt solistdiplom med ”Premier Prix” vid Paris Conservatoire de Musique och Även vid den Kgl. Danske Musikkonservatorium.

Som solist har Francisca framträtt med de flesta svenska och skandinaviska orkestrar. Hon har tilldelats flera prestigefyllda internationella priser och vinnare av svenska Solistpriset. Hon har också haft ett nära samarbete med dirigenten Leif Segertam och hovsångerskan Anna Larsson.

Uppsala Kammarsolister

Uppsala Kammarsolister är en stråkensemble i världsklass som består av några av Sveriges främsta musiker. Ensemblen förfogar över en gedigen repertoar som sträcker sig från barock till nutida musik och hyllas ofta för sina fantasifulla och personliga tolkningar.

Ensemblens sammansättning av fem likvärdiga stråksolister, där samtliga violinister altenerar med viola och ingen har rollen som primarie, skapar en särskild flexibilitet och dynamik i det musikaliska uttrycket.

Arrangörer

Konserten är ett samarbete mellan Föreningen ”Kultur vid Örbyhus slott”, Tierps kommun och Musik i Uppland.

Konsert även 10 augusti

Uppsala Kammarsolister med Nick Shugaev, cello.

Läs om Uppsala Kammarsolisters konsert på Örbyhus slott den 10 augusti här.