Till innehåll på sidan
Bild på fiol
Nyhet

Året i korthet 2023: Tack publiken!

Hem / Om oss / Nyheter / Året i korthet 2023: Tack publiken!

Ska man sammanfatta året som gått med några få ord är det: ”Tack publiken!” Utan er, vår fantastiska publik, ingen musik. Vi hoppas att ni är lika glada över musikåret som gått som vi är.

När vi summerar 2023 kan vi konstatera att vi lyckades hämta tillbaka ytterligare lite av det tapp vi upplevde under den ofrivilliga pandemi-pausen.

511 konserter

Under året kunde vi erbjuda inte mindre än 511 konserter och aktiviteter med våra egna musiker och ett stort antal frilansande grupper och musiker. Det är en ökning med nästan 23 % jämfört med året innan.

Också publikantalet ökade, med drygt 58 %, till nästan 75 000. En tredjedel av publiken var barn och unga, det är hela 140 % fler!

Mycket glädjande siffror.

Och självklart är det genom våra konserter de flesta känner till oss. Vår publika verksamhet är en stor och viktig del av allt vi gör. Men Musik i Uppland gör så mycket mer, är så mycket mer.

En regional musikorganisation

Stiftelsen Musik i Uppland är en regional musikorganisation i Uppsala med Region Uppsala som huvudman. Kortfattat är den grundläggande tanken med Musik i Uppland att alla människor i länet, inte minst barn och unga, ska ha möjlighet att uppleva livs levande musik.

Ett stort antal skickliga musiker, anställda och frilansare, producenter, tekniker och administrativ personal får vår verksamhet att leva. Vi tar musiken närmare publiken.

Musik i Uppland spelar på konserthus, bygdegårdar, på vårdinrättningar och i skolor runt om i länet. Ibland i samarbete med andra arrangörer. Men vi organiserar också utbildningar, workshops, amatörsamverkan och musiktävlingar. Vi stödjer musikföreningar och andra institutioner i olika projekt och samarrangemang.

Att vår verksamhet är så bred, kanske inte är lika känt. Därför skulle vi vilja ta tillfället i akt att tacka alla som bidragit i en eller annan form till Musik i Uppland, och i korthet berätta om året som gått 2023.

Tack alla musiker, tack publiken, tack för musiken!

Året 2023 i siffror

Lennart, Per och Jocke spelar

511 konserter

Antalet genomförda konserter och övriga aktiviteter. En ökning med nästan 23 % jämfört med 2022.

74 427 besökare

Siffran gäller de totala antalet besökare, både konserter och aktiviteter som workshops och studiebesök. En ökning med nästan 32 % jämfört med 2022.

Barn och unga

207 konserter och aktiviteter

Konserterna för barn och unga i länet framförs av professionella musiker och varje produktion är subventionerad. Flera av produktionerna genomförs med både workshops och konserter.

140 % ökade antalet barn och unga i publiken

Från 9 535 till 22 916 jämfört med 2022.

20 akter deltog i Imagine

Imagine är en årlig jurybedömd musiktävling med workshops för musicerande ungdomar mellan 13 och 21 år inom alla genrer. 132 ungdomar deltog.

Folkmusikkonserter av ungdomar

I samarbete med Eric Sahlström Institutet och Upplands Spelmansförbund driver Musik i Uppland folkmusikbandet ULV (Uplands Låtverkstad) för ungdomar 12–19 år. De deltog bland annat i Bingsjöstämman, Vikstadagen och Oktoberstämman.

Start för Rösträtt – sång på förskolan

Det nationella projektet Rösträtt – sång på förskolan startades 2020.  Musik i Uppland anslöt 2022 till projektet. Året därpå påbörjades arbetet i länet med ett pilotprojekt i Knivsta kommun. Under året gav sångcoacherna på Knivstas förskolor 80 sångstunder.

Uppsala Kammarorkester

Uppsala Kammarorkester

7 291 personer upplevde orkesterns 10 konserter under spelåret

Under året spelade orkestern tio gånger på UKK, ofta med namnkunniga gästsolister och dirigenter. Jessica Cottis, Stefan Parkman, Olari Elts, Eivind Aadland, Ilyich Rivas och Ewa Strusinska var gästdirigenter och förre chefsdirigenten Paul Mägi gjorde ett bejublat framträdande. Rebecca Millers chefsdirigentskap avslutades under våren med konserten Rhapsodie in Blue.

De flesta konserter inleddes med initierade och uppskattade konsertintroduktioner. Vid fem tillfällen hade orkestern studiebesök av skolklasser.

Uppsala Kammarsolister

27 konserter med en utlandsturné

Grunden för Uppsala Kammarsolistersverksamhet är en abonnemangsserie om sex konserter i UKK.

Klassiska verk av bland andra Mendelsohn, Bruckner, Schubert, Barber och Rachmaninov, men också av mindre kända kompositörer som Rautavaara och Komitas fanns på programmet. Vid den sistnämnda konserten gästspelade den armeniske duduk-spelaren Harutyun Chkolyan.

Andra gäster som kan nämnas var Marko Ylönen, Jakob Högström och Peter Jablonski, som ensemblen även gjorde en turné med i Konsertkarusellen. Under sommaren var medlemmarna i Japan under två veckor tillsammans med Vokalharmonin. Turnén var en stor publikframgång, och sågs av närmare 8 000 personer.

Uppsala Kammarsolister spelade för totalt 9 686 personer under 2023.

Linnékvintetten

10 konserter i Sveriges högsta kyrktorn

Linnékvintetten hade totalt 49 konserter under 2023. Julkonserter, barnkonserter, lunchkonserter och spelningar på vårdinrättningar, men även workshops och seminarier.

För många Uppsalabor är Linnékvintetten synonymt med tornmusiken i Uppsala domkyrka. Sammanlagt genomfördes tio konserter med efterföljande konsert i kyrkan.

Totalt kunde vi räkna in 14 026 personer som kom att lyssna på Linnékvintetten.

Trio X

58 konserter 20 407 åhörare och 20 årsjubileum

Under 2023 genomförde Musik i Upplands jazztrio, Trio X med trummisen Joakim Ekberg, basisten Per V Johansson och pianisten Lennart Simonsson, 58 konserter. Kronan på verket kom redan i början av året, nämligen 20 årskalaset på UKK.

1 100 personer i publiken hyllade jubilarerna och lyssnade på ett stort antal inbjudna gäster, däribland Jojje Wadenius, Meta Roos och Bengan Jansson.

Sedan fortsatte året med en rad produktioner, två för Konsertkarusellen, fyra Carte Blanche-konserter, och vid ett par tillfällen deltog de i Orphei Drängars Caprice.

2023 innehöll även en rad framträdanden och aktiviteter för runt 1 300 barn och unga. Totalt under året har Trio X spelat för 20 407 personer.

Konsertkarusellen

Ylvali Zilliacus McTigert, Uppsala Kammarsolister

7 produktioner och 56 konserter runt om i länet

Konsertkarusellen innehöll sju produktioner i inom olika genrer. Trio X turnerade två gånger, en med artisten Shirley Clamp och en med gitarristen Ulf Wakenius. Uppsala Kammarsolister hade sällskap av pianisten Peter Jablonski. Linnékvintetten turnerade med sin musikaliska frågesport ”Som på räls”. Förutom Musik i Uppland egna ensembler, hade även Lise & Gertrud, Kristin Amparo och Among Lynx framträdanden i Konsertkarusellen 2023.

Konserterna arrangeras av lokala föreningar som får hjälp med marknadsföring, arrangörsstöd och utbildning av Musik i Uppland. Cirka 200 personer i 60 ideella föreningar är involverade.

Mer information

Den kompletta årsredovisningen finns att läsa på sidan: Om oss.