Till innehåll på sidan
Bild på fiol
Nyhet

Årets Parkmanstipendiater

Hem / Om oss / Nyheter / Årets Parkmanstipendiater

2018 års Parkmanstipendiater visar på bredd och skickligt musikskapandeHåkan Parkmanstipendiater 2018

Igår tilldelades sex stipendiater sammanlagt 190 000 kronor ur Håkan Parkmans minnesfond. Utdelningen ägde rum den 22 november i anslutning till Uppsala Kammarorkesters konsert i Stora salen i Uppsala Konsert & Kongress.

Håkan Parkmans minnesfond instiftades 1988 till minne av Håkan Parkman, dirigent, tonsättare och körledare. Minnesfondens huvudsakliga ändamål är att dela ut stipendier och därigenom bereda undervisning och utbildning åt unga lovande musiker, sångare, arrangörer och kompositörer som verkar i Håkan Parkmans anda.

Mottagaren av stipendiet ska i sin verksamhet ha visat prov på nytänkande, respektlöshet och hög musikalisk kvalitet och att stipendiaten verkar huvudsakligen utom ramen för och utan försörjning från etablerade organisationer och sammanslutningar. Kvällens mottagare av Parkmanstipendier delar på 190000 kr.

Stipendiet förvaltas av Musik i Uppland och mottagarna utses av stipendiekommittéen via Musik i Uppland.

Håkan Parkmans minnesfond 2018, belopp och motiveringar

Matilda Bådagård och Maja Långbacka, tilldelas 30 000 kr
”För egenartat musikskapande och poetiska texter med ett tydligt samhällskritiskt budskap. Färgstarka musikaliska förebilder för barn och unga.”

Magnus Holmström och Tomas Lindberg, tilldelas 30 000 kr
”För livfullt, skickligt musicerande och genuint intresse att tradera och sprida musikglädje till unga musiker.”

Anna-Karin Nytell-Oldeberg, tilldelas 30 000 kr
”För förmågan att med oförtruten energi sprida glädje genom sin sång och sitt artisteri, samt entusiasmera människor i alla åldersgrupper i körsång och workshops.”

Ulf Johansson Werre tilldelas 30 000 kr
”En sann musikant, lika skicklig trombonist, pianist som sångare. En förebild och inspiratör, inte minst för unga musiker i Uppsalas jazzkretsar.”

Martina Tomner, tilldelas 30 000 kr
”För en alltmer uppmärksammad verksamhet som tonsättare av musik för olika konstellationer samt ett hängivet arbete som körledare.”

Ungdomskammarkören Expecto, tilldelas 40 000 kr
”För att kören möjliggör för Uppsalas sångerfarna ungdomar att samlas, utvecklas som sångare samt bredda sin körrepertoar.”

Stipendiaterna

Matilda Bådagård och Maja Långbacka

Egna kompositioner, egna produktioner och poetiska texter. Duon Matilda Bådagård och Maja Långbackas sound är unikt, det är nordic noir, poplåtar med en nordisk ton och en stor portion världsmusik. En av duons singlar, Wake us up, uppmärksammades av Me too Sweden. Långbacka/Bådagård var också en av akterna på Folk- och världsmusikgalan i april i år.

Magnus Holmström och Tomas Lindberg

Duon Storis Limpan Band – gitarristen Tomas Lindberg och nyckelharpisten Magnus Holmström. De har spelat in skivor med eget material, modern folkmusik med traditionell anknytning. De är sedan 2009 konstnärliga ledare och lärare i Uplands Låtverkstad (ett 25-mannaband med ungdomar). Var för sig har de gedigna musikkarriärer inom folkmusiken.

Anna-Karin Nytell-Oldeberg

Hon är en rutinerad sångerska som gärna blandar olika genrer och sjunger pop, jazz, musikal, soul och folkmusik. Anna-Karin Nytell-Oldeberg är en Uppsalaprofil som i många år underhållit, engagerat och berört publik i alla åldersgrupper.

Ulf Johansson Werre

Han är en svensk jazzmusiker som spelar piano, trombon och sjunger. Han har varit verksam såväl i Sverige som internationellt sedan 1970-talet. Ulf Johansson Werre är sedan 2004, konstnärlig ledare vid Uppsala universitet för Uppsala University Jazz Orchestra samt arbetar i egen regi som solist, orkesterledare, kompositör, arrangör och pedagog.

Martina Tomner

Martina Tomner är verksam som frilansande tonsättare. Dessutom arbetar hon som dirigent, körledare och lärare i musikteori. Hon är verksam som körledare i studiecirklar och fristående körer och från 2011 som dirigent för Malmö motettkör. Hon komponerar kammarmusik och elektroakustisk musik samt verk för större ensembler och orkester.

Expecto

Ungdomskammarkören Expecto en nystartad kör (februari 2018). Dirigenter för kören är Johanna Pomo och Fredrik Sund. Det är en blandad ungdomskör som möjliggör för ungdomar att utvecklas som körsångare.

För mer information

Bild

Ladda ner högupplöst bild här.
Fotograf: Sebastian Thorén
(På bilden saknas stipendiaten Martina Tomner.)

Håkan Parkmanstipendiater 2018