Till innehåll på sidan
Bild på fiol
Nyhet

Duduk-mästare på besök

Hem / Om oss / Nyheter / Duduk-mästare på besök

Inför Uppsala Kammarsolisters mycket speciella konsert på söndag den 26 november har vi ställt några frågor till violinisten Brusk Zanganeh om tankarna kring den.

Harutyun Chkolyan
Harut Chkolyan

Det är verkligen något speciellt för oss i Uppsala Kammarsolister, att vi nu för första gången kan välkomna Duduk-mästaren Harut Chkolyan från Armenien hit till Uppsala. Det här instrumentet har en magisk och ödmjuk klang som jag känt mig förtrollad av ända sedan barndomen. Idén till det här konsertprogrammet växte fram naturligt från mina egna musikaliska upplevelser och den delade passionen för Duduk med cellisten Per Nyström.

Vad finns det för repertoar för stråk och duduk?

Den noterade repertoaren för Duduk är oftast ganska begränsad, men vi har verkligen strävat efter att gå utanför gränserna. Vi har plockat ihop moderna arrangemang av äldre låtar från det historiska Mesopotamien, landet mellan floderna Eufrat och Tigris. Där har vi skapat något nytt och spännande genom att anpassa traditionella sånger till stråkkvartett och Duduk.

Det blir som en resa genom olika kulturella lager och samtidigt en hyllning till det musikaliska arvet från förr.

Brusk Zanganeh

Vad kan publiken förvänta sig på konserten?

Brusk Zanganeh
Brusk Zanganeh violinist i Uppsala Kammarsolister

Inför söndagens konsert kommer publiken att få en tidsresa till det gamla Mesopotamien. Det är mer än bara musik; det är en inbjudan till en andlig resa där dofter och klanger från en svunnen tid väcker sinnena. Genom vår musik skapar vi en öppning till civilisationens vagga och erbjuder en stund av eftertanke och meditation. Konserten strävar efter att inspirera ödmjukhet och respekt för livet och blir därmed en färd genom historia och kultur, framförd med konstnärlig hängivenhet. Förvänta er en unik konsertupplevelse som går bortom det vanliga och berör både känslor och tankar.

Konsert söndag 26 november kl 19.00
Läs mer om konserten här.