Till innehåll på sidan
Lisa Långbacka, dragspel
Nyhet

Fyra frågor till Lisa Långbacka

Hem / Om oss / Nyheter / Fyra frågor till Lisa Långbacka

Jag känner mig hemma lite “överallt och ingenstans”

I den kommande turnén i Konsertkarusellen  har Musik i Upplands jazztrio, Trio X bjudit med sig Lisa Långbacka. Och nu vill vi veta lite mer.

Du har haft många samarbeten med olika musiker i diverse genrer. I vilken musikvärld känner du som musiker dig mest hemma någonstans?

Lisa Långbacka

Lisa Långbacka

– Jag känner mig nog hemma lite “överallt och ingenstans” och har nästan lättare att definiera mig utifrån vad jag “inte är” än utifrån någon viss genretillhörighet. Men OM jag måste välja så får nog svaret ändå bli folkmusiken.

Även om min första, längsta och kanske viktigaste skola har varit alla år som körsångare, med start i Uppsala Musikklasser. Flerstämmigheten och det sångbara i musiken, andningen, har jag med mig även i mitt dragspelande och arrangerande.

Varför blev dragspel just ditt instrument? Och vad är det för dragspel som du har med dig just nu?

– Jag spelade till en början piano. Men så hörde jag den keltiska dragspelerskan Karen Tweed på Falu Folkmusikfestival någon gång under 90-talet. Hon spelade med en sådan lätthet och jag kände att “wow, jag vill också!”. Det fanns någon slags frihet också i att få uttrycka sig som man ville, det fanns ingen i min närhet som kunde säga till mig vad som var rätt och fel.

När jag senare tog studenten så fick jag ett likadant dragspel som Karen hade i present av min far och jag fick vara med och spela i hans folkmusikband Cliffs of Richard. Det tog dock några år innan jag började satsa helhjärtat på dragspelet.

Nu spelar jag på ett Pigini, ett italienskt accordeon (med sk melodibas/kromatisk bas). Det bästa instrument jag ägt hittills.

“Det har blivit så tydligt för mig, vid de konserter som faktiskt blivit av under pandemin, hur medskapande en publik är.

Vilka förväntningar har du på turnén i Uppland och på samarbetet med Trio X?

– Det känns så roligt att spela just med Trio X som jag har känt till och lyssnat på sedan jag var barn! De är tre fantastiska musiker och personligheter. Och så ser jag fram emot att få möta publiken. Det har ju varit några torftiga år på det planet – utan publiken tystnar musiken… Det har blivit så tydligt för mig, vid de konserter som faktiskt blivit av under pandemin, hur medskapande en publik är.

Och så känns det förstås särskilt roligt att få spela på hemmaplan. Av någon anledning har jag spelat ganska lite i Uppland.

Vad kommer publiken att få när de möter Lisa Långbacka och Trio X?

– De kommer att bjudas på ett musikaliskt möte präglat av lekfullhet och innerlighet, hoppas jag! Det blir någon traditionell visa men mestadels nykomponerad musik av mig och Trio X – i tretakt, fyrtakt och femtakt. Det har känts så kul under repen, hoppas det hörs i musiken och även når publiken.

Välkommen till konserterna

Information om platser, tider och information till de lokala arrangörerna hittar du i kalendariet, länk här.