Till innehåll på sidan
Bild på fiol
Nyhet

Hör den hyllade konserten i P2

Hem / Om oss / Nyheter / Hör den hyllade konserten i P2

Den 11 april 2019 besökte violinisten Ilya Gringolts Uppsala och med Uppsala Kammarorkester och dirigent Gérard Korsten framförde han Albert Schnelzers nyskrivna violinkonsert – “Nocturnal Songs”. Konserten i helhet sänds nu i Sveriges Radio P2 den 15 april kl 19.

Det är alltid något extra när musik ska uruppföras och det var det också när uruppförandet med en internationell uppmärksammad svensk tonsättare skulle ske och dessutom med en fantastisk violinist. Inspirationen till den nya konserten hade Schnelzer hittat i tillståndet som uppstår just innan man ska somna.

— Ja, den där zonen mellan vaket och sömn, mellan två olika världar, när man känner sig tyngdlös, svävar. Just den har jag försökt hitta i musiken, som också är skir och transparent. Jag provade många nya sätt att verkligen få violinen att lyfta, säger Albert Schnelzer.

Om uruppförandet

Albert Schnelzer ochIlya Gringolts

Albert Schnelzer och Ilya Gringolts efter uruppförandet av Violinkonserten

Och uruppförandet fick också extra stor respons av både publiken och recensenter.

Så här skrev UNT: Som helhet ett mycket lyckat verk som möttes med stående ovationer med tonsättaren på plats. Dirigenten, välbekante Gérard Korsten, fick jobba hårt och lyckades få med orkestern genom alla trickiga passager. Ilya Gringolts spelade säkert och känslofullt och jag kan tänka mig att ”Nocturnal Songs” kommer att finnas på repertoaren lite varstans framöver. UNT 12/4 2019

Dagens Nyheters recensent stämde in i hyllningskören: ”Nocturnal songs” är titeln på Schnelzers andra violinkonsert och temat är natt, sömn och dröm. Den första satsen gestaltar det svävande tillstånd då man faller i sömn, den andra satsen är inspirerad av en mardrömslik maskeradbal som ägde rum vid det franska hovet 1393 och den vackra tredje satsen skildrar en dröm från tonsättarens barndom, i vilken djur marscherar fram i en mystisk procession. Finalsatsen handlar om att i drömmen springa utan att komma någonvart, och här kombineras den stadiga rytmen från den tredje satsen med intensiteten från den andra, innan allt slutar ganska plötsligt – som om musikens huvudperson helt enkelt vaknar med ett ryck. Ilya Gringolts spelar utmärkt, men det är knappast en violinkonsert som handlar om ekvilibrism för solisten. Han spelar huvudrollen i musikens berättelse, men det är en mer ödmjukt iakttagande än dramatiskt aktiv roll. Det är inget minus, det får bara verket att kännas mer gjort för lyssnare än för musiker. En mycket fin violinkonsert. /DN 12/4 2019

På programmet den 11 april 2019 stod även Elfrida Andrées konsertuvertyr, W A Mozarts symfoni nr 35, ”Haffner” och Sergej Prokofjevs första symfoni. Även dessa framföranden hyllades av publiken på plats.

Hör konserten i P2

Så ni som var där på konserten i Uppsala 2019, här har ni chans att höra konserten igen! Och ni som missade, ta chansen och följ med in i Schnelzers drömvärld!

På denna sida hittar man sändningen länk till Klassiska konserten P2