Till innehåll på sidan
Bild på fiol
Nyhet

Länsmusikchef Gabriel Lindborg om nya säsongen

Hem / Om oss / Nyheter / Länsmusikchef Gabriel Lindborg om nya säsongen

Det är här och nu, du, musikerna och musiken

Musik i Upplands konsertverksamhet har fört en slumrande tillvaro under den paus pandemin orsakade. Men nu är det äntligen dags för en ny säsong. Länsmusikchefen för Musik i Uppland, Gabriel Lindborg, är förväntansfull. ”Det är en spännande mix av både modernt och klassiskt. Vi är väldigt spelsugna”, säger han.

Gabriel Lindborg, länsmusikchef Musik i Uppland
Gabriel Lindborg, länsmusikchef

– Det kommer att bli fantastiskt att få ha de riktiga mötena igen efter den alltför långa pandemin, säger Gabriel Lindborg, länsmusikchef för Musik i Uppland. Jag känner riktigt hur energin mer och mer kommer tillbaka, både i branschen och i vår egen verksamhet.

Nu är vi i ett nystartsläge efter pandemin. Abonnenterna och publiken kommer tillbaka och vi har en hel säsong framför oss. Vi är så spelsugna.

Mycket musik att se fram emot

Kommande säsong bjuder på en stor spännvidd av musikaliska uttryck både i Orkesterserien och i Kammarmusikserien. Det är svensk musik, musik från andra länder, nyskriven musik och stora klassiska mästerverk. Gabriel Lindborg är entusiastisk:

– Det är ju en fantastisk verksamhet vi har som legat på sparlåga, säger han. Nu är vi i ett nystartsläge efter pandemin. Abonnenterna och publiken kommer tillbaka och vi har en hel säsong framför oss. Vi är så spelsugna.

– Konsertserierna håller hög artistisk nivå och det är en spännande mix av modernt och klassiker. Valthornsmästaren Radovan Vlatković besöker Uppsala igen och spelar bland annat Britta Byströms hornkonsert Games without end, ett stycke skrivet speciellt för honom. Stefan Parkman, som ska sluta som dirigent för Uppsala Akademiska Kammarkör efter nästan 40 år, dirigerar kören och Uppsala Kammarorkester i Mozarts Requiem. Trettondagskonserten blir som alltid en fest.

– Och titta på Kammarmusikserien! En fantastisk svit konserter, där den röda tråden är att spela en stråkkvartett av Mendelsohn vid varje tillfälle. Vi har mycket att se fram emot. Precis som det ska vara.

Som att segla i ytterskärgården

Livs levande musik är svårslaget, tycker Gabriel Lindborg, och lyfter fram den koncentrerade upplevelsen.

– I konsertsalen finns bara moment som tillhör musiken. Sitter man hemma vid en skärm och lyssnar, finns så mycket i omgivningen som kan störa, menar han.

– Tidigare seglade jag mycket i ytterskärgården. Där kan man se flera mil. Det är bara vatten och några kobbar, men det är en så mäktig upplevelse. Tar man bort allt det oväsentliga runtomkring, blir de intryck som blir kvar så mycket djupare. Så fungerar det även på en konsert. Det är här och nu, du, musikerna och musiken.

“Vi ska ta musiken och artisterna dit folk bor, stimulera människors eget deltagande i kulturlivet, i alla genrer utom de som klarar sig kommersiellt. Ytterst är det faktiskt en demokratifråga.”

Ett rikare liv

Musik i Upplands uppdrag är viktigt, menar han, ett public service-uppdrag.

– Kärnan i det är ju att man inte ska behöva bo i våra största städer för att höra artister och musiker i toppklass. Vi ska ta musiken och artisterna dit folk bor, stimulera människors eget deltagande i kulturlivet, i alla genrer utom de som klarar sig kommersiellt.

– Ytterst är det faktiskt en demokratifråga. I en tid när utbudet blir allt större och förytligat, ska det finnas verksamheter som värnar om kvalitet och fördjupande. Jag tror på det, och det är det vi på Musik i Uppland ska stå för. Jag tror att man blir en mer komplett människa om man får uppleva olika konstnärliga uttryck. Livet blir rikare, helt enkelt.

“Varför välja? Gå på alla! Det tänker jag göra.”

Man ångrar sig aldrig

Vilka konserter ska vi då gå på under säsongen enligt Gabriel Lindborg?

– Varför välja? Gå på alla! Det tänker jag göra, skrattar han. För att uppleva känslan av en livekonsert och känna kraften i musiken. För att träffas och umgås. Har man tagit sig i väg på en konsert ångrar man det aldrig. Däremot kan man ångra att man inte har gått. Jag är alltid upplyft efteråt.

Men är det något som Gabriel Lindborg verkligen ser fram emot är det Beethovens femma, ödessymfonin, som öppnar säsongen.

– Jag har själv spelat symfonin och det är en häftig upplevelse som går utanpå det mesta. Missa inte den!

Gabriel Lindborg, länsmusikchef för Musik i Uppland

Gabriel Lindborg är inget okänt ansikte för publiken i Uppsala. Han har ägnat i princip hela sitt yrkesliv åt musiken. Under många år ingick han som violinist i Uppsala Kammarorkester. Sedan dess har han hunnit med att vara producent och arbetat som rektor vid Musikkonservatoriet i Falun och som programrektor vid Katedralskolan i Uppsala. Nu är han tillbaka på Musik i Uppland som länsmusikchef, en tjänst han tillträdde under våren 2022.