Till innehåll på sidan
Bild på fiol
Nyhet

Välkommen Gabriel Lindborg!

Hem / Om oss / Nyheter / Välkommen Gabriel Lindborg!

I dagarna tillträder Gabriel Lindborg tjänsten som länsmusikchef vid Musik i Uppland.

Gabriel Lindborg

Välkänd i Uppsala då han en gång i tiden började som violinist i Uppsala Kammarorkester och sedan kom att vara producent vid Musik i Uppland. Det är nio år sedan han lämnade producentrollen för att istället arbeta inom skolans värld som rektor vid Musikkonservatoriet Falun och därefter som programrektor vid Katedralskolan i Uppsala.

Så här kommer nu 4 frågor till nya länsmusikchefen

1. Vem är Gabriel Lindborg?

En person som jobbat med musik på olika sätt hela yrkeslivet. En person som tycker att meningen med livet är att ha det bra tillsammans med människor som betyder något för en. Och som tycker att livet är för kort för att inte ha trevligt.

2.  Som länsmusikchef så kommer du att leda en verksamhet där målet är att ge invånarna i Uppsala län musikupplevelser med levande musik av högsta kvalitet. Vad får du för tankar kring detta?

Grundtanken med länsmusikverksamhet är att alla ska ha möjlighet att ta del av musik av högsta kvalitet live, oavsett var man bor. Egentligen är det en form av public service och ytterst en demokratifråga. Vi ser vad som händer i Ryssland, där yttrandefriheten nu inskränks. Historiskt styrde staten i forna Sovjet vilken musik som fick skrivas och framföras. Länsmusiken ska verka för att många olika musikaliska uttryck ska finnas.

Musik i Uppland har egna ensembler men anlitar också frilansande artister. Jag gillar den kombinationen. Det är viktigt att professionella musiker med lokal förankring finns över hela landet, så att musik av högsta kvalitet inte bara skapas i storstäderna. Men också att artister från andra landsdelar, länder och kulturer bereds möjlighet att turnera

3. Under de senaste två åren har Musik i Uppland precis som alla andra, haft en orolig tid på grund av pandemin. Nu hoppas vi att de lättnader som finns också håller över tid så att vi vågar planera framåt. Vad tycker du är viktigt att ta tag i efter en sådan lång tid av osäkerhet runtomkring oss?

Givetvis ska vi se till att locka publiken tillbaka till alla konserter. Vi ska också arbeta för att höja medvetandegraden om Musik i Upplands olika verksamheter hos länsinvånarna, däri ligger att höja Musik i Upplands angelägenhetsgrad. Jag har en hel del tankar kring detta men måste vara ödmjuk och sätta mig in i verksamheten innan jag blir mer konkret.

4. Vad betyder musik för dig?

En stor fråga! Ett sätt att uttrycka och att förstärka känslor – ett mänskligt behov. Jag känner inte till ett enda samhälle nu eller i historien som inte har musik i sin kultur. För mig fungerar musik idag mycket som avkoppling.

För frågor och intervju, kontakta

Veronika Savolainen, kommunikations- och marknadsansvarig
Tel. 018-17 19 34 eller  e-post

Gabriel Lindborg, länsmusikchef
Tel. 070-584 84 43 eller e-post