Till innehåll på sidan
Erik Wahlgren, cello, Nils-Erik Sparf, violin, Susanne Magnusson, viola, Bernt Lysell, violin, Klara Hellgren, violin
Konsert

Av nödvändighet

Hem / Konserter / Av nödvändighet

Av nödvändighet

Lördag 21 oktober 16:00 | Konstakademien, Stockholm

Uppsala Kammarsolister

200 kr (inkl. serviceavgift)

Uppsala Kammarsolister

Program

Ludwig van Beethoven (1770-1827): Stråkkvartett nr 16 op 135
Felix Mendelssohn (1809-1847): Stråkkvintett nr 1 A-dur op 18
Tebogo Monnakgotla (f. 1972): So be it, uruppförande

Musikalisk kommentar av Monnakgotla

Tonsättare Tebogo Monnakgotla

Tonsättare Tebogo Monnakgotla

Andra konserten i en serie med sex konserter som Uppsala Kammarsolister har i Uppsala och i Stockholm september 2017 till maj 2018.

Den röda tråden i konserterna är ett musikaliskt samtal med Beethoven. Hans sista stråkkvartetter kommenteras med nyskrivna verk av sex svenska kompositörer. Varje konsert i programmet bär en kort rubrik som beskriver olika känslolägen i Beethovens musik. Konsertprogrammet är hopflätat med en intrikat väv, där det djupt personliga möter samhälleliga strömningar och händelser, där historia möter nutid och där musiken får ett helt eget, unikt uttryck.

Beethovens stråkkvartett nr 16 från 1826 står på programmet och det är Tebogo Monnakgotla som gör den musikaliska kommentaren. Även Mendelssohns stråkkvintett nr 1 som färdigställdes 1832 finns i aftonens konsert.

”Att spela Beethoven är lite grann som för teatern att spela Shakespeare. De är klassiska verk, samtidigt får det inte bli mossigt eller för konservativt. Därför har kvintetten valt att kommentera kvartetterna utifrån idag. Vi ville sätta nytt ljus på Beethovens verk och skapa en dialog med samtiden. Därför har vi beställt verk från nutida tonsättare som får ge sin tolkning, sitt svar på Beethovens musik. Det blir något av en kalejdoskopisk effekt. Musiken speglas på olika sätt, genom oss och genom nutida kompositörer, och även andra äldre tonsättare. I valet av kompositörer var det viktigt att låta lika många kvinnor som män komma till tals.” Säger Klara Hellgren violinist i Uppsala Kammarsolister om ensemblens konserter för 2017-2018.

Uppsala Kammarsolister

Ensemblen består av Nils-Erik Sparf, violin, Klara Hellgren, violin, Bernt Lysell, violin, Susanne Magnusson, viola, Per Nyström, cello.

Mer om Uppsala Kammarsolister klicka här

Arrangörer

Konserten på Konstakademien arrangeras av Musik i Uppland i samarbete med Konstakademien. För information om konsertplatsen och tillgänglighet hänvisas till Konstakademiens webbplats klicka här

Logotyp Konstakademien Stockholm