Till innehåll på sidan
Konsert

Beethovens Trippelkonsert

Hem / Konserter / Beethovens Trippelkonsert

Beethovens Trippelkonsert

Torsdag 14 mars 19:00 | Uppsala Konsert & Kongress, Stora salen

Hyllade Trio Gaspard gör dubbelt gästspel i Uppsala, här på stora scenen med Uppsala Kammarorkester

350, 300, 150 kr (Inkl. serviceavgift)

Trio Gaspard, en av de mest eftertraktade pianotriorna i sin generation, gästar Uppsala. Först spelar de med Kammarsolisterna 10 mars, sedan tillsammans med Kammarorkestern i kvällens konsert.

Dirigent

Anton Holmer

Gäster

Trio Gaspard
Jonian Ilias Kadesha, violin, Vashti Hunter, cello, Nicholas Rimmer, piano

Program

Andrea Tarrodi: Paradisfåglar
Bohuslav Martinů: Sinfonietta La Jolla, för piano och kammarorkester
Ludwig van Beethoven: Trippelkonsert för violin, cello, piano och orkester i C-dur

Unikt verk av Beethoven med Trio Gaspard

Trion har hyllats för sina unika framföranden och tolkningar. Medlemmarna kommer från Tyskland, Grekland och England och bjuds regelbundet in till de stora konsertscenerna. Vi får höra Trio Gaspard i Beethovens Trippelkonsert komponerad 1803 och det enda verk som han skrev för mer än ett soloinstrument.

Svenska dirigentstjärnan Anton Holmer

Anton Holmer, dirigent
Anton Holmer, dirigent

Här får Uppsala Kammarorkester också möta en ny svensk dirigentstjärna. Anton Holmer har på kort tid etablerat sig som en av Sveriges mest framstående unga dirigenter, även internationellt.

Tarrodi Paradisfåglar

Dirigenten Anton Holmer öppnar denna konsertkväll med musik av Andrea Tarrodi hennes Paradisfåglar från 2008, ett verk inspirerat av en Planet Earthfilm om unika paradisfåglar. Andrea Tarrodi vann första pris i Uppsala Tonsättartävling 2010, en tävling som anordnades av Uppsala Kammarorkester.

Melodiöst och lättillgängligt av Martinů

När den tjeckiske Bohuslav Martinůs bodde i USA skrev han på beställning sin Sinfonietta “La Jolla” för piano och kammarorkester. La jolla, är en badort i södra Kalifornien vars musiksällskap var beställaren av verket 1950, det efterfrågades ett “melodiöst och lättillgängligt” orkesterverk.

Uppsala Kammarorkester

Uppsala Kammarorkester är länets professionella orkester, av många bedömare ansedd som en av de främsta orkestrarna i Sverige. Konsertmästare är Klara Hellgren och Brusk Zanganeh. Läs mer om orkestern här.

Gästerna Trio Gaspard

Medlemmarna är Jonian Ilias Kadesha, fiol, Vashti Hunter, cello, Nicholas Rimmer, piano och grundades 2010. Den är en av de mest eftertraktade pianotrioerna i sin generation, prisade för deras unika och fräscha inställning till musiken. Trio Gaspard bjuds regelbundet in att uppträda i stora internationella konserthus och på festivaler. Förutom att utforska och kämpa för den traditionella pianotrio-repertoaren, arbetar Trio Gaspard regelbundet med samtida tonsättare och är angelägen om att upptäcka sällan spelade mästerverk. 2022 framförde de Ethyl Smyths pianotrio i d-moll på BBC Proms som också livesändes av BBC.

Alla tre medlemmarna, som kommer från Tyskland, Grekland och Storbritannien, är framgångsrika solister och fortsätter med sina solokarriärer med att ge och konserter på prestigefyllda scener. Läs mer om trion här.

Konsert med Uppsala Kammarsolister 10 mars

Trio Gaspard spelar även med Uppsala Kammarsolister på sitt besök i Uppsala. På söndagen 10 mars ger Trio Gaspard och Uppsala Kammarsolister konserten Böhmiska tongångar i UKK, Sal B. Ta tillfället i akt att se Trio Gaspard även i det intimare kammarmusikformatet. Läs om den konserten här.

Information om konsertbesöket

  • Dörrarna öppnas ca kl 18.00.
  • Konsertintroduktion mellan 18.20-18.40, konsertbiljetten gäller.
  • Konsertbaren öppnar kl 17.30 och hållet öppet i pausen. Förköp till pausen sker före konserten i baren på plan 6.
  • Paus ca 20-25 minuter.
  • Tillgänglighet i Stora salen och information om väskor: https://www.ukk.se/ditt-besok/tillganglighet/

Konserten ingår i Musik i Upplands abonnemang Orkesterserien.

Läs mer om abonnemang här