Till innehåll på sidan
Konsert

Böhmiska tongångar

Hem / Konserter / Böhmiska tongångar

Böhmiska tongångar

Söndag 10 mars 16:00 | Uppsala Konsert & Kongress, Sal B

Uppsala Kammarsolister samarbetar med Internationellt eftertraktade Trio Gaspard!

230 kr (inkl serviceavgift)

Den internationellt eftertraktade pianotrion Trio Gaspard gästar Uppsala! Publiken får chans att möta dessa lysande musiker först tillsammans med Uppsala Kammarsolister och sedan som gäster hos Uppsala Kammarorkester i Beethovens Trippelkonsert den 14 mars, läs om den här.

Gäst

Trio Gaspard

Program

Antonín Dvořák:  Terzetto i C-dur op. 74 för två violiner och en viola
Ernst von Dohnányi: Pianokvintett nr 1 i c-moll, op. 1
Vitezslava Kaprálova: Elegy, för violin och piano
Antonín Dvořák: Stråksextett i A-dur op. 48

Från duo till sextett

Medlemmarna i Trio Gaspard kommer från Tyskland, Grekland och England och bjuds regelbundet in till de stora konsertscenerna världen över. På denna kammarmusikkonsert vävs Trio Gaspard och Uppsala Kammarsolister ihop och tillsammans presenteras ett variationsrikt program med olika konstellationer från duo till sextett.

Två verk av Dvořák

Den tjeckiske tonsättaren Antonín Dvořák skrev klassisk romantisk musik och använde ofta element från folkmusiken i sitt hemland Böhmen. Hans stråksextett från 1879 blev under sin tid mycket populär och framfördes ofta.

Mer Dvořák framförs med hans Terzetto, för två violiner och en viola skriven till tre vänner som möttes för att spela tillsammans. Från detta glada tillfälle 1887 uppstod ett spännande verk med en uttrycksfull form.

Ungersk tonsättare

Ernst von Dohnányi var en av sin tids främsta pianister och ledde mycket av den ungerska musiken i olika befattningar i Budapest i början av 1900-talet. Han var student då hans pianokvintett framfördes och hans första verk publicerades. Det blev genast succé och anses än idag som ett mästerverk.

Gästerna Trio Gaspard

Medlemmarna är Jonian Ilias Kadesha, fiol, Vashti Hunter, cello, Nicholas Rimmer, piano och grundades 2010. Den är en av de mest eftertraktade pianotrioerna i sin generation, prisade för deras unika och fräscha inställning till musiken. Trio Gaspard bjuds regelbundet in att uppträda i stora internationella konserthus och på festivaler. Förutom att utforska och kämpa för den traditionella pianotrio-repertoaren, arbetar Trio Gaspard regelbundet med samtida tonsättare och är angelägen om att upptäcka sällan spelade mästerverk. 2022 framförde de Ethyl Smyths pianotrio i d-moll på BBC Proms som också livesändes av BBC.

Alla tre medlemmarna, som kommer från Tyskland, Grekland och Storbritannien, är framgångsrika solister och fortsätter med sina solokarriärer med att ge och konserter på prestigefyllda scener. Läs mer om trion här.

På torsdag den 14 mars är Trio Gaspard gäster i Uppsala Kammarorkesters konsert! Läs mer om den konserten i länken här.

Uppsala Kammarsolister

Medlemmarna är Klara Hellgren, violin, Brusk Zanganeh, violin, Vakans, violin, Ylvali McTigert Zilliacus, viola, Per Nyström, cello. Läs mer om Uppsala Kammarsolister här.


Konserten ingår i Musik i Upplands abonnemang Kammarmusikserien.

Läs mer om abonnemang här