Innan flykten

Uppsala Kammarsolister spelar Bartók och Korngold. Gästar gör cellisten Erik Wahlgren.

Plats: Konstakademien, Stockholm

Biljettinfo: Meddelas 13 augusti

Uppsala Kammarsolister

Gäst

Béla Bartók

Béla Bartók

Erik Wahlgren, cello

Program

Béla Bartók: Stråkkvartett nr 1
Erich Wolfgang Korngold: Stråksextett i D-dur op. 10

En vacker kvartett och senromantisk sextett

I Béla Bartóks tidiga verk finns inspiration från både Strauss och Debussy, så också i hans första stråkkvartett från 1908. En vacker, rytmisk och omväxlande kvartett.

Stråksextett av Korngold

Erich Wolfgang Korngolds fantastiska Stråksextett från 1914 är något av en favorit för Uppsala Kammarsolister, och den har funnits på repertoaren vid flera tillfällen. Sextetten är komponerad i senromantisk stil av en blott 17-årig tonsättare. Senare i livet emigrerade Korngold till USA där han bl a kom att bli en uppskattad filmmusikmakare i Hollywood.

Tidigare medlem gästar

Extra roligt är att Uppsala Kammarsolister denna eftermiddag gästas av den tidigare medlemmen cellisten Erik Wahlgren, numera anställd som solocellist vid Kungliga Hovkapellet.

Uppsala Kammarsolister

Uppsala Kammarsolister består av Nils-Erik Sparf, violin, Klara Hellgren, violin, Brusk Zanganeh, violin, Ylva-Li Zilliacus, viola och Per Nyström, cello. Ensemblen förfogar över en gedigen repertoar som sträcker sig från barock till nutida musik och hyllas ofta för sina fantasifulla och personliga tolkningar. Ensemblen spelas även flitigt i Sveriges Radio P2.
Uppsala Kammarsolisters sammansättning av fem likvärdiga stråksolister, där samtliga violinister altenerar med viola och ingen har rollen som primarie, skapar en särskild flexibilitet och dynamik i det musikaliska uttrycket.

Kammarmusikserie

Genom sin populära kammarmusikserie i Uppsala Konsert & Kongress, intar ensemblen en särställning i Uppsalas musikliv. Varje år utarbetas en serie med sex nya unika välavvägda program. Konserterna i kammarmusikserien i Uppsala dubbleras i Stockholm på Konstakademien.
Läs mer om Uppsala Kammarsolister här.

 

Med reservation för ändringar