Till innehåll på sidan
Uppsala Kammarsolister. Kollage med porträtt på Klara Hellgren, Nils-Erik Sparf, Bernt Lysell, Ylva-Li Zilliacus och Per Nyström
Konsert

Skuggvärldar

Hem / Konserter / Skuggvärldar

Skuggvärldar

Tisdag 1 oktober 19:00 | Tingshuset, Enköping

Uppsala Kammarsolister och Ulrika Knutson.

Och övriga frågor kring konserten kontakta Therese Tangen tel. 0171-62 68 63

Uppsala Kammarsolister och Ulrika Knutson

Välkommen till en konsert där Uppsala Kammarsolister och Ulrika Knutson lyfter kvinnliga tonsättare som ”glömts bort”, som hamnat i historiens skuggvärld.

Beslutsamhet att komponera trots motgångar

Hos Fanny Mendelssohn Hensel, Ethel Smyth och Valborg Aulin var beslutsamheten över att komponera väldigt stark! De utbildade sig, utövade och skapade musik och trots att de möttes av olika motgångar under sin levnad så lämnade de en stor produktion av musik efter sig. Under konserten får vi höra kulturskribenten Ulrika Knutson berätta om kvinnorna i musikhistorien.

Tonsättarna

Fanny Mendelssohn Hensel, Tyskland, levde mellan 1805-1847, Ethel Smyth, England, levde mellan 1858-1944, Valborg Aulin, Sverige, levde mellan 1860-1928.

Ulrika Knutson

Ulrika Knutson

Ulrika Knutson

Ulrika Knutson är känd från en mängd olika sammanhang som journalist, författare, programledare, litteraturvetare. Hon medverkar med krönikor i Upsala Nya Tidning och nyhetsmagasinet Fokus. Hon har varit gästprofessor i journalistik och har fått många priser, som av Svenska Akademin och Uppsala kommun. Uppsala Kammarsolister har vid flera tillfällen samarbetat med Ulrika i uppskattade musikproduktioner.

Uppsala Kammarsolister

Nils-Erik Sparf, violin
Klara Hellgren, violin
Bernt Lysell, violin
Ylva-Li Zilliacus, viola
Per Nyström, cello

Uppsala Kammarsolister är en stråkensemble i världsklass som idag består av fem av Sveriges främsta musiker. Ensemblen förfogar över en gedigen repertoar som sträcker sig från barock till nutida musik och hyllas ofta för sina fantasifulla och personliga tolkningar.

Stråkkvintetten är en av tre ensembler vid Musik i Uppland. Läs mer här.

Arrangör

Arrangeras i samarbete med Upplevelseförvaltningen.