Till innehåll på sidan
Erik Wahlgren, cello, Nils-Erik Sparf, violin, Susanne Magnusson, viola, Bernt Lysell, violin, Klara Hellgren, violin
Konsert

Tacksägelse

Hem / Konserter / Tacksägelse

Tacksägelse

Söndag 25 februari 16:00 | Uppsala Konsert & Kongress, Sal B

Uppsala Kammarsolister

195 kr (inkl. serviceavg.)

Uppsala Kammarsolister

Program

Ludwig van Beethoven (1770-1827): Stråkkvartett nr 15 op 132
Mats Larsson Gothe (f. 1965): In modo lidico (Ein Heiliger Dankgesang) uruppförande

OBS! Programändring pg a sjukdom
Beethoven:  Molto adagio ur stråkkvartett nr 8, op. 59 (istället för Bruckner: Adagio ur stråkkvintett)

Historia möter nutid

Tonsättaren Mats Larsson Gothe

Tonsättaren Mats Larsson Gothe

I Uppsala Kammarsolisters serie med sex konserter september 2017 till maj 2018 har vi kommit till den första för våren 2018.

Beethovens sena stråkkvartetter kommenteras med nyskrivna verk av sex svenska kompositörer. Varje konsert i programmet bär en kort rubrik som beskriver olika känslolägen i Beethovens musik. Konsertprogrammet är hopflätat med en intrikat väv, där det djupt personliga möter samhälleliga strömningar och händelser, där historia möter nutid och där musiken får ett helt eget, unikt uttryck.

”Att spela Beethoven är lite grann som för teatern att spela Shakespeare. De är klassiska verk, samtidigt får det inte bli mossigt eller för konservativt. Därför har kvintetten valt att kommentera kvartetterna utifrån idag. Vi ville sätta nytt ljus på Beethovens verk och skapa en dialog med samtiden. Därför har vi beställt verk från nutida tonsättare som får ge sin tolkning, sitt svar på Beethovens musik. Det blir något av en kalejdoskopisk effekt. Musiken speglas på olika sätt, genom oss och genom nutida kompositörer, och även andra äldre tonsättare. I valet av kompositörer var det viktigt att låta lika många kvinnor som män komma till tals.” Säger Klara Hellgren violinist i Uppsala Kammarsolister om ensemblens konserter för 2017-2018.

Denna gång tolkar tonsättaren Mats Larsson Gothe Beethovens stråkkvartett op 132. Larsson Gothe är sedan 1995 verksam som tonsättare på heltid och har komponerat i de flesta genrer. Här kan nämnas kammaroperan Blod – en vampyropera i vår tid, ett flertal orkesterverk, kammarmusik samt en serie solokonserter bl a en Violinkonsert från 2001, skriven för Nils-Erik Sparf.

Uppsala Kammarsolister

Ensemblen består av Nils-Erik Sparf, violin, Klara Hellgren, violin, Bernt Lysell, violin, Susanne Magnusson, viola, Per Nyström, cello.

Mer om Uppsala Kammarsolister, klicka här.