Lördag 16 september 16:00 | Ljungs slott, Linköping
Uppsala Kammarsolister med baryton Jakob Högström bjuder till sångafton. Musik av bland annat Dowland, Britten och Barber.
Medlemmar 200 kr, Icke-medlemmar 250 kr, Stud. ungdom100 kr Pris inkluderar program, kaffe och bröd. För mer information om konserten, kontakta arrangören Kammarmusik i Östergötland.
Uppsala Kammarsolister och Jakob Högström bjuder in till en sångafton med ett engelskt/amerikanskt program från 1600-1900-tal.
Gäst
Jakob Högström, baryton
Program
John Dowland: SångerBenjamin Britten: Divertimenti 1, 2, 3 för stråkkvartettGerald Finzi: Let us garlands bring, op. 18Samuel Barber: Dover Beach nr 12 op. 3Antonín Dvorák: Stråkkvartett i F-dur, op. 96 ”Amerikanska”Charles Ives: Sånger
Torbjörn Helander har arrangerat verken för sång och stråkkvartett.
Jakob Högström har en lång erfarenhet som opera- och konsertsångare. Genom en träffsäker behärskning av scenisk närvaro och texttolkning skapar han alltid en stark publikkontakt. Jakob är ofta anlitad som solist inom den sakrala repertoaren och har framträtt med de flesta svenska orkestrarna.
Det är ett engelskt/amerikanskt program som presenteras, från tidigt 1600-tal med sånger av John Dowland till Gerald Finzis tonsättningar av Shakespearsånger från 1942. Finzis sångcykel, Let us garlands bring, var från början skrivet för piano och baryton men här arrangerad för stråkkvartett och baryton.
Av den engelska tonsättaren Benjamin Britten, framförs tre divertimento, det är tre individuella karaktärsstycken skrivna i slutet av hans studietid år 1933.
Samuel Barber känd för sin kammarmusik, film- och körmusik och en hel del sånger. Uppsala Kammarsolister och Jakob Högström framför hans vackra ungdomsverk Dover Beach från 1931 för stråkkvartett och sång. Ett verk som tonsättaren själv återkom till senare i livet och menade att känslorna som väcktes av både ord och musik verkade samtida. Det är den brittiska Matthew Arnolds dikt “Dover Beach” från mitten av 1800-talet som Barber har tonsatt. Dikten skildrar mänsklig misär som grundad i förlusten av religiös tro, vilket isolerar varje människa från sina medmänniskor.
Charles Ives räknas till en av USA allra viktigaste tonsättare, men var under större delen av sin livstid tämligen okänd och fick ganska få av sina verk uppförda. 1922 publicerade han en volym med 114 sånger, skrivna under olika tidsperioder i hans liv, här hör vi fyra av sångerna, The Things our Fathers Loved, The Cage, Down East och Memories.
Under tiden då den tjeckiske tonsättaren Antonín Dvorák kom till USA 1892 för att en tid arbeta som lärare skapades flera av hans mästerverk. Här skrev han den nionde symfonin “Från nya världen” (som Uppsala Kammarorkester framför den 7 september) och stråkkvartett i F-dur även kallad den ”Amerikanska” som är hans mest kända och som tillhör en av de mest populära inom kammarmusikrepertoaren.
Medlemmar i Uppsala Kammarsolister är Klara Hellgren, violin, Brusk Zanganeh, violin, Patrik Swedrup, violin (vik.), Ylvali McTigert Zilliacus, viola, Per Nyström, cello. Läs mer om ensemblen här.