Till innehåll på sidan
Bild på fiol
Nyhet

Svår violinkonsert?

Hem / Om oss / Nyheter / Svår violinkonsert?

Ligetis violinkonsert en utmaning för både musiker och publik

Ligeti

Det är en kraftfull violinkonsert, en utmaning för både musiker och publik. Ligeti bjuder in oss till en fascinerande resa i olika klanglandskap!

György Ligeti färdigställde sin Violinkonsert för 30 år sedan, den är inte ofta spelad men ett mycket speciellt verk på flera sätt. På torsdag den 29 september framför Uppsala Kammarorkester violinkonserten med Carolin Widmann som solist och Nuno Coelho, dirigent.  

Ett unikt tillfälle

Violinkonserten är inte ofta spelad, är den för modern, är den för svår? 1900-talets modernism och experimentlusta lockar nog inte den breda publiken och kanske Ligetis violinkonsert är så komplicerad att framföra och därför sällan spelad?

Det här blir därför ett unikt tillfälle att höra en hyllad och prisad tonsättares musik dessutom med en spännande solist.

Hyllad tonsättare

György Ligeti mottog flera av de största priserna inom konstmusik däribland Polarpriset 2004. Han kom också att nå en bredare publik genom filmen värld. Filmskaparen Stanley Kubrick kunde inte låta bli att använda sig av Ligetis atmosfärstarka musik som hörs i bl a 2001 – ett rymdäventyr, Eyes Wide Shut och i The Shining.

Felstämda instrument och okarina

Ligeti gick från relativt enkla kompositioner med inspiration från bl.a. folkmusik till avantgardistisk och experimentell musik, i Ligetis violinkonsert finns allt detta. Experimentella tekniker som han själv hade utvecklat men där finns också lyriska och traditionella element som ungerska folkmelodier och renässansmusik.

Okarina
Okarina

Ett kännetecken för Ligetis kompositioner är även att de är rytmiskt komplicerade, det pågår flera saker samtidigt. I violinkonserten är vissa instrument ”fel”-stämda och ovanliga instrument såsom okarina (lergök) finns med även lotusflöjter och en hel del slagverk. Med all denna komplexitet så kan man knappast säga att Ligetis violinkonsert är tråkig. Så välkommen till en kväll med rytmer, atmosfärer och färger – en syntes av allt det som Ligeti tidigare gjort i sitt liv.

György Ligeti

György Ligeti, ungersk-österrikisk tonsättare. Född 1923 i Transsylvanien, Rumänien, död 2006 i Wien, Österrike. Verksam bl.a. som lärare i Budapest och Hamburg. Tillbringade en hel del tid i Sverige under 60- och 70-talen som gästprofessor i komposition vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och var ledamot av Kungliga Musikaliska Akademien.

Läs mer om konserten och köp biljetter här.