Till innehåll på sidan
trumpet
Konsert

Finlandia

Hem / Konserter / Finlandia

Finlandia

Lördag 30 oktober 15:00 | Ordenshuset, Fjärde Tvärgatan 12, Skutskär

Linnékvintetten i en hyllning till den finska musikskatten.

Vid frågor om biljetter och konserten, kontakta Gun Johansson, 070-130 33 10

En hyllning till den finska musikskatten. Linnékvintetten framför ett antal favoriter ur finsk repertoar med stycken av bland annat Jean Sibelius och Erna Tauro.

Ur programmet: Jean Sibelius Finlandia & Valse Triste
Bernhard Crusell 10 musikstycken
Atso Almila Raginski
Erna Tauro Höstvisa
Trad. Tre finska folkvisor

Sibelius mest kända verk

Jean Sibelius

Jean Sibelius

Linnékvintetten har valt ut några favoriter ur den finländska musikskatten.

Här finner vi bl a musik av nationaltonsättaren Jean Sibelius. Hans mest kända verk är tondikten Finlandia från 1899 som är komponerad för orkester men här arrangerad för brasskvintett och den vackra Valse Triste som är hämtad ur Sibelius musik till teaterpjäsen Döden.

Men Linnékvintetten bjuder också på nyare musik såsom Brasskvintett från 1985 av tonsättaren Jukka Linkola.

“Skynda dej älskade, skynda att älska..”

Den vackra Höstvisa är en finlandssvensk visa med text av Tove Jansson och musik av Erna Tauro. Refrängen lyder: “Skynda dej älskade, skynda att älska, dagarna mörknar minut för minut…” här får vi höra den instrumentalt med brassensemblen.

En till finlandssvensk står på programmet, Bernhard Crusell född 1775 i Nystad i Finland, han kom att bli en framgångsrik klarinettist och tonsättare och firad i hela Europa.

Linnékvintetten

Medlemmarna i brassensemblen är Bengt Fagerström, trumpet, Paul Hägglöf, trumpet, Elinor Berg, horn, Birgitta Lagerstedt, trombon och Anton Svanberg, tuba. Linnékvintetten har sedan 1986 varit ett dynamiskt inslag i svenskt musikliv. Ända sedan starten har ensemblen gått in för att förnya den svenska repertoaren för brasskvintett, vilket inneburit ca 40 uruppföranden av svensk musik.

Arrangör/Kontakt

Konserten arrangeras i samarbete med IOGT-NTO och Älvkarleby kommun. Vid frågor kring konserten kontakta Gun Johansson, 070-130 33 10.