Till innehåll på sidan
Linnékvintetten
Konsert

”Hon, hennes”

Hem / Konserter / ”Hon, hennes”

”Hon, hennes”

Söndag 8 oktober 16:00 | Uppsala Konsert & Kongress, Sal B

Linnékvintetten i ett varierat program av kvinnliga tonsättare. Musik av Andrée, Aulin, Tegnér, Tarrodi, Byström och Dominique. Tonsättaren Andrea Tarrodi, presentatör.

230 kr (inkl. serviceavgift)

Elfrida Andrée – Valborg Aulin – Alice Tegnér – Andrea Tarrodi – Britta Byström – Monica Dominique – skapande kvinnor igår och idag. Linnékvintetten lyfter arvet från svenska kvinnliga tonsättare och tillsammans med nutida kompositioner har de format ett varierat program med musik skapat och arrangerat för brasskvintett! 

Efter konserten blir det efternack med musikerna tillsammans med producent Natalie Gourman Syberg och Ann Werner, lektor i Musikvetenskap vid Uppsala universitet.

Program

Elfrida Andrée: Ingeborgs klagan  
Valborg Aulin: Meditation   
Alice Tegnér: Salve Regina, Ave Maria, Fyra barnvisor  
Andrea Tarrodi: Drache-Frau  
Britta Byström: I Tornet  
Monica Dominique: Tillägnan  

Medverkande

Linnékvintetten
Andrea Tarrodi, presentatör

“I once believed that I possessed creative talent, but I have given up this idea; a woman must not desire to compose – there has never yet been one able to do it. Should I expect to be the one? To believe that would be arrogant…”

– Clara Wieck Schumann 

Pionjärerna Andrée och Aulin

Elfrida Andrée och Valborg Aulin
Elfrida Andrée och Valborg Aulin

Historiskt var det få kvinnliga kompositörer som hade tillgång till offentligt musikliv, de som skrev musik gjorde det i ett speciellt syfte och till en viss repertoar. Men det fanns pionjärer! Som t.ex. Elfrida Andrée och Valborg Aulin som komponerade konstmusik och hade en plats i svenskt musikliv. Gemensamt för de två var också att de var självförsörjande och var tvungna att försöka hävda sig mot sina manliga kolleger. Av Elfrida Andrée spelar Linnékvintetten ”Ingeborgs klagan” ur orkestersviten från hennes opera Fritiofs saga från 1898. Och av Valborg Aulin ”Meditation” ursprungligen skriven för orgel, utgiven 1901. 

Urval ur Alice Tegnérs musikskatt

Alice Tegnér blev berömd för de många barnvisor som hon komponerade från 1890-talet och flera decennier framåt. Hennes bidrag till konstmusiken består av en stor mängd solosånger, körstycken och kantater, och en violinsonat. Linnékvintetten spelar ett par körkompositioner och några av hennes barnvisor. 

Allkonstnären Monica Dominique

Av allkonstnären Monica Dominque får vi höra hennes ”Tillägnan” skriven 1979. Hennes rika musikalitet och mångsidighet gör henne till ett unikum i svenskt musikliv, under flera år arbetade hon som kompositör inom teater- och filmmusik och signaturmelodier för radio och TV. 

Interrnationellt framgångsrika Byström och Tarrodi

Britta Byström och Andrea Tarrodi

Både Britta Byström och Andrea Tarrodi befinner sig mitt i sina respektive karriärer som kompositörer där de även har internationella framgångar. Ur respektive repertoar finns verk för de flesta besättningar och sammanhang: kammarmusik, vokalmusik och orkestermusik. År 2020 blev Tarrodi den första svenska kompositören som fick sitt verk uruppfört på Last Night of the Proms.  

Efternack om musik och genus

Stanna gärna efter konserten på eftersnack, där musikerna tillsammans med producent Natalie Gourman Syberg och Ann Werner, lektor i Musikvetenskap vid Uppsala universitet samtalar om musik och genus, och om kvinnligt komponerande historiskt och idag. 

Linnékvintetten

Linnékvintetten består av Alexander Lindh, trumpet, Paul Hägglöf, trumpet, Elinor Berg, horn, Birgitta Lagerstedt, trombon och Alexander Skylvik, tuba. Ensemblen har sedan 1986 varit ett dynamiskt inslag i svenskt musikliv och har ända sedan starten gått in för att förnya den svenska repertoaren för brasskvintett. Förutom egna konsertprogram i Uppsala Konsert & Kongress, så spelar Linnékvintetten för barn, med körer och inom vårdsektorn. Varje sommar sedan 30 år tillbaka framför ensemblen den uppskattade Tornmusiken från domkyrkans södra torn.  
Läs mer om Linnékvintetten