Till innehåll på sidan
Roland Pöntinen
Konsert

Mägi och Pöntinen

Hem / Konserter / Mägi och Pöntinen

Mägi och Pöntinen

Torsdag 7 september 19:00 | Uppsala Konsert & Kongress, Stora salen

Storslagen start på Uppsala Kammarorkesters säsong och Roland Pöntinen spelar Rachmaninovs älskade pianokonsert. Även musik av Mägi och Dvorák

350, 300, 150 kr (inkl. serviceavgift)

En storslagen start på orkestersäsongen 23/24 med Uppsala Kammarorkesters hedersdirigent Paul Mägi och fantastiska pianisten Roland Pöntinen. Och dessutom uppskattade mästerverk.

Dirigent

Paul Mägi

Solist

Roland Pöntinen, piano

Program

Ester Mägi: Vesper, för stråkar
Sergej Rachmaninov: Pianokonsert nr 2
Antonín Dvorák: Symfoni nr 9 i e-moll ”Från nya världen”

Passionerat pianoverk och vacker aftonmusik

Roland Pöntinen är en av Sveriges främsta pianister, han har uppträtt med de stora orkestrarna världen över och med sin musikaliska iver och bländande teknik har han skaffat sig en stor repertoar, många tonsättare har också tillägnat honom verk. Här hör vi honom i Rachmaninovs andra pianokonsert.

Från mörker till ljus

Tonsättaren Sergej Rachmaninov som också var en av sin tids största pianovirtuoser skrev denna pianokonsert 1901, ett passionerat och älskat verk som går från mörker till harmoni och glädje. Tonsättaren själv hade lämnat en depression och tillägnade verket den läkare som hjälpt Rachmaninov ur mörkret.

Paul Mägi, dirigent
Paul Mägi, Uppsala Kammarorkesters hedersdirigent

The First Lady of Estonian Music

Orkesterns hedersdirigent Paul Mägi öppnar upp kvällen med Vesper som just betyder ”kväll” av tonsättaren Ester Mägi som också kallats för ”the First Lady of Estonian Music”. Det är vacker aftonmusik med ljuvliga andliga stråkar och ett kort vackert violinsolo.

Dvořáks nia “Från nya världen”

Ett av Antonín Dvořáks mest spelade verk är hans nionde symfoni, även kallad ”Från nya världen”, som han skrev 1893 under sina år i USA. Dvorák kom till New York hösten 1892 för att vara lärare och chef vid National Conservatory. Här tillkom flera av hans mästerverk, även hans mest kända stråkkvartett den “Amerikanska” (som Uppsala Kammarsolister framför den 17 september i UKK, Sal B).

Han var en tjeckisk tonsättare men i den nionde symfonin låter han sin musiktradition möta ursprungsamerikanska influenser. Kanske något av det mest nordamerikanska som existerar på den klassiska repertoaren, prärier, lägereldar och mäktiga bergslandskap drar förbi som i en westernfilm med John Wayne.

Uppsala Kammarorkester

Uppsala Kammarorkester är länets professionella orkester, av många bedömare ansedd som en av de främsta orkestrarna i Sverige. Konsertmästare är Klara Hellgren och Brusk Zanganeh. Läs mer om orkestern här

Information om konsertbesöket

  • Dörrarna öppnas ca kl 18.00.
  • Konsertintroduktion mellan 18.20-18.40, konsertbiljetten gäller.
  • Konsertbaren öppnar kl 17.30 och hållet öppet i pausen. Förköp till pausen sker före konserten i baren på plan 6.
  • Paus ca 20-25 minuter.
  • Tillgänglighet i Stora salen och information om väskor: https://www.ukk.se/ditt-besok/tillganglighet/

Konserten ingår i Musik i Upplands abonnemang Orkesterserien.

Läs mer om abonnemang här