Till innehåll på sidan
Maija och Johannes
Konsert

Maija Kauhanen & Johannes Geworkian Hellman

Hem / Konserter / Maija Kauhanen & Johannes Geworkian Hellman

Maija Kauhanen & Johannes Geworkian Hellman

Torsdag 5 september 19:00 | Fridegårdsteaterns café

Kantele och vevlira! Rytmiskt och melodiös nyskriven musik med tusenåriga instrument.

Biljettinfo meddelas senare

Ett magiskt möte

Möt två av Nordens mest lovordade och aktiva folkmusiker ur sin generation. Maija Kauhanen från Finland spelar det finska nationalinstrumentet kantele och Johannes Geworkian Hellman från Sverige är specialist på vevlira. Låt dig att svepas iväg av nyskriven musik på tusenåriga instrument!

Maija Kauhanen och Johannes Geworkian Hellman
Maija och Johannes. Foto: Sona Hellman

Egna låtar

Med kraft, energi och värme spelar duon från sina hjärtan till publiken. Det är egenkomponerade låtar som musikaliskt finner sig i gränslandet mellan folk, pop och improvisation.

Musikaliskt band

Maija Kauhanen fick Nordiska Rådets Musikpris 2024 och Johannes G Hellman Konstnärsnämndens 10-åriga stipendium. De möttes under sina studier vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm samt Sibelius-Akademin i Helsingfors, och fann snabbt ett musikaliskt band till varandra. Maija och Johannes har turnerat världen över och mottagit ett antal priser för sin musik.

Finlands nationalinstrument

Kantele är ett triangelformat stränginstrument av cittratyp. Det är Finlands nationalinstrument och över 2000 år gammalt. Instrumentet hade från början enbart fem strängar men i dag är antalet uppe i 36–39 strängar.

Populärt under medeltiden

Vevlira är ett stränginstrument med fiol-, lut- eller gitarrliknande resonanslåda. Den har två strängar som man spelar på med hjälp av en knappmekanik och två till fyra medljudande bordunsträngar. Vevliran hade sin glansperiod under medeltiden i Europa och används i nutid främst inom folkmusikgenren.

Duo Maija och Johannes

Arrangör

Konserten arrangeras av Stationen Scen och Konst och Håbo kommun i samarbete med Musik i Uppland.

Vid frågor, kontakta Klas Eriksson: 070-891 38 20