Till innehåll på sidan
Uppsala Kammarsolister. Kollage med porträtt på Klara Hellgren, Nils-Erik Sparf, Bernt Lysell, Ylva-Li Zilliacus och Per Nyström
Konsert

Metamorfoser

Hem / Konserter / Metamorfoser

Metamorfoser

Lördag 14 september 16:00 | Konstakademien, Stockholm

Metamorfoser och Verklärte Nacht med Uppsala Kammarsolister.

200 kr (inkl. serviceavgift)

Uppsala Kammarsolister

Marie Macleod med cello

Marie Macleod

Program

Richard Strauss: Metamorfoser
Arnold Schönberg: Verklärte Nacht

Känslostark musik i ständig förvandling

Richard Strauss gripande och eftertänksamma Metamorfoser kom till i slutskedet och i ruinerna av andra världskriget, färdigställdes i mars 1945. Verket är en  sammanhållen väv, med fyra teman i ständig förvandling. Här får vi höra verket i version för sju stråkar.

Det andra verket på programmet är Arnold Schönbergs Verklärte Nacht. Det är en stråksextett som Schönberg skrev 1899. Trots endast tre veckors arbete anses Verklärte Nacht vara ett av hans första stora verk. Schönberg lät sig inspireras av en dikt med samma namn av Richard Dehmel där mörk kärlekssorg förändras till ljus förlåtelse.

Gäster

Cellisten Marie Macleod och kontrabasisten Håkan Ehren är solocellist respektive stämledare i Kungliga Filharmonikerna.

Uppsala Kammarsolister

Uppsala Kammarsolister består av Klara Hellgren, violin, Bernt Lysell, violin, Ylva-Li Zilliacus, viola, Per Nyström, cello och Nils-Erik Sparf, violin. Repertoaren sträcker sig från barock till nutida musik och ensemblen hyllas ofta, inte minst internationellt, för sina fantasifulla och personliga tolkningar. Varje spelår utarbetar de omsorgsfullt en kammarmusikserie, ofta tillsammans med välkända gäster. En serie som Uppsalapubliken uppskattar och gärna återvänder till, år efter år. Serien dubbleras också på Konstakademien i Stockholm.

Uppsala Kammarsolister är en av Musik i Upplands tre ensembler. Alla fem musikerna utgör också stommen i Uppsala Kammarorkesters stråksektion.

Samarrangemang

Konserten arrangeras i samarbete med Kungl. Akademiens för de fria konsterna (Konstakademien).