Till innehåll på sidan
Uppsala Kammarsolister. Kollage med porträtt på Klara Hellgren, Nils-Erik Sparf, Bernt Lysell, Ylva-Li Zilliacus och Per Nyström
Konsert

Skapelse – Inställd

Hem / Konserter / Skapelse – Inställd

Skapelse – Inställd

Lördag 14 mars 16:00 | Konstakademien, Stockholm

Inställd konsert pg a sjukdom. Haydn, Beethoven och nytt skapande med Uppsala Kammarsolister.

200 kr (inkl. serviceavgift)

Uppsala Kammarsolister

Program

Joseph Haydn: ur Jesu sju sista ord på korset
Mats Larsson Gothe: In modo Lidico
Ludwig van Beethoven: ur Stråkkvartett nr 15 ”Heiliger dankgesang”
Antonín Dvořák: Stråkkvintett i a-moll, op 1

Beethoven knyter ihop både dåtid och framtid

Tonsättaren Mats Larsson Gothe

Mats Larsson Gothe

Uppsala Kammarsolister i en konsert med fokus på skapandets kraft där publiken får uppleva en modern tolkning av Beethovens stråkkvartett, musik om Jesu lidande och ungdomsverk.

I Uppsala Kammarsolisters satsning med nyskrivna musikaliska kommentarer på Beethovens stråkkvartetter, säsongen 2017/2018, fick Mats Larsson Gothe i uppdrag att kommentera Beethovens stråkkvartett nr 15. Så här skrev Mats i programbladet den 25 februari om uruppförandet av “In modo Lidico”. :

“Jag glömmer aldrig när jag första gången hörde den långsamma satsen ur Beethovens 15:e stråkkvartett. Jag satt en sen kväll i biblioteket på Ingesunds Musikhögskola och lät musiken förflytta mig ur tid och rum. Något vackrare och samtidigt så egensinnigt hade jag aldrig hört. Det var som om Beethoven knöt ihop både dåtid och framtid i sitt kyrkotonala, lydiska, tonspråk. Man talar ofta om Beethovens avantgardistiska sida, den kraftfullt chockerande, men här möter vi en oändligt känslig sida av honom. En övermåttan lyrisk musik som beskriver en slags inre revolution. Musik som tycks förebåda både Ligetis diatoniska mikropolyfoni eller ”modala” tonsättare som Karin Rehnqvist eller Anders Eliasson – lika mycket som den knyter an till gamla mästare som Palestrina.

Jag betraktar mitt korta stycke som ett embryo som skulle kunna byggas ut till ett längre verk. De formella ramarna finns där – introduktion, exposition, genomföring, coda – men jag känner att det finns mycket mer att utvinna ur denna diatoniska polyfoni. Beethoven sådde ett frö år 1825 som ännu kan växa – långt in i framtiden.”

Ungdomsverk av Dvořák

Antonín Dvořák fick aldrig höra sin egen skapelse, Stråkkvintetten med opus nr 1. Det är ett ungdomsverk från 1861 men uruppfördes först 1921. Men Stråkkvintetten op 1 kom ändå att bidra till hans kommande karriär.

Beställning från Cadiz

Joseph Haydn tyckte inte att det var en lätt uppgift när han fick en beställning av katedralen i Cadiz på 1780-talet. Han skulle skapa musik med de ord ur de fyra evangelierna som Jesu ska ha yttrat före sin död på korset på Golgata. Men det musikaliska skapandet gjorde succé, det blev ett tidlöst och innerligt musikstycke.

Uppsala Kammarsolister

En av landets främsta stråkensembler, Uppsala Kammarsolister, består av Klara Hellgren, violin, Bernt Lysell, violin, Ylva-Li Zilliacus, viola, Per Nyström, cello och Nils-Erik Sparf, violin. Ensemblens repertoar sträcker sig från barock till nutida musik och ensemblen hyllas ofta, inte minst internationellt, för sina fantasifulla och personliga tolkningar.

Varje spelår utarbetar de omsorgsfullt en kammarmusikserie som ofta besöks av välkända gäster. Det är en serie som Uppsalapubliken uppskattar och gärna återvänder till, år efter år. Serien dubbleras på Konstakademien i Stockholm i samarrangemang med Konstakademien.

Uppsala Kammarsolister är en av Musik i Upplands tre ensembler. Ensemblen utgör också stommen i Uppsala Kammarorkesters stråksektion.

Samarrangemang

Konserten arrangeras i samarbete med Kungl. Akademiens för de fria konsterna (Konstakademien).