Till innehåll på sidan
intstrument Tuba, Tvärflöjt, Trumpet, Valthorn
Konsert

VårBlås

Hem / Konserter / VårBlås

VårBlås

Lördag 29 april 14:00 | Uppsala Konsert & Kongress, Stora salen

Stor blåsmusikkonsert med elever från länets kulturskolor, solisterna Emil Jonason, klarinett och Jan Bengtson, tvärflöjt samt brassensemblen Linnékvintetten och jazztrion Trio X.

Fri entré

Den 29 april blåser ca 150 st ungdomar från länets kulturskolor in våren på Uppsala Konsert & Kongress i en stor konsert!

Kulturskoleelever spelar med stjärnartisterna Emil Jonason, klarinett och Jan Bengtson, tvärflöjt samt brassensemblen Linnékvintett och jazztrion Trio X. Det blir en stor konsert i Stora salen i UKK kl 14. Dirigerar gör Klas Jervfors Turner.

UKK öppnar från Storgatan kl 13.30 för publik, fri entré (ingen biljett behövs)
Konsertstart kl 14.00

Det finns också möjlighet att komma tidigare under dagen och uppleva “Nassim Non Stop”, då behövs biljett, mer information om det finns här: UKK Nassim

Blåsmusik för framtiden

Träblås, bleckblås och slagverk! Vi samlas och synliggör blåsmusiken. Vi vill säkerställa att blåsmusiken når ut till fler, att främja återväxten av blåsmusiker, därför samverkar vi med viktiga aktörer i projektet VårBlås.

Medverkande

Kulturskolor i Uppsala län

ca 150 st elever från länets kulturskolor

Solister

Emil Jonason började som tioåring att spela klarinett i den kommunala musikskolan, med jazzensemble där han lärde sig att improvisera, samtidigt som han började upptäcka den klassiska musiken. Han fortsatte studierna på Södra Latins Yrkesmusikerlinje, sedan vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Han fått flera priser bl a en internationell tävling i Los Angeles och 09/10 valdes han till “Rising Star by the European Concert Hall Organization”. Emil Jonason har varit solist med Sveriges Radio Symfoniorkester, Kungliga Filharmonikerna, Göteborgs Symfoniker, Weimar Staatskapelle, Cabrillo Festival Orchestra i USA och med många fler orkestrar i Sverige och utomlands.

Jan Bengtson har en mångfacetterad karriär som ledande flöjtsolist, kammarmusiker, studiomusiker och lärare. Han spelar många olika genrer, från klassiskt till jazz, pop och folkmusik. Han är alternerande stämledare och medlem av Kungliga Filharmonikerna sedan 1989. Han har även spelat med Göteborgs Symfoniker, Umeå symfoniorkester och Kungliga Hovkapellet. Han är flitigt anlitad som solist, kammar- och studiomusiker i alla tänkbara sammanhang. Han framträder även med exempelvis BAO – Benny Anderssons Orkester, Svenska Lyxorkestern, Margareta Bengtsons Orkester med flera.

Linnékvintetten en av tre ensembler vid Musik i Uppland och har sedan 1986 varit ett dynamiskt inslag i svenskt musikliv. Ända sedan starten har ensemblen gått in för att förnya den svenska repertoaren för brasskvintett. Förutom egna konsertprogram i Uppsala Konsert & Kongress, så spelar Linnékvintetten med körer, inom vårdsektorn och för barn. Varje sommar framför ensemblen den uppskattade Tornmusiken från domkyrkans södra torn. Linnékvintetten består av Alexander Lindh, trumpet, Paul Hägglöf, trumpet, Elinor Berg, horn, Birgitta Lagerstedt, trombon och Alexander Skylvik, tuba

Trio X är en av Sveriges mest välrenommerade pianotrios. Trions särprägel är utforskande och gränsöverskridande musik och de erfarna musikerna låter sig inspireras av många genrer. Trion är en mångsidig ensemble och som inom Musik i Uppland arbetar med många olika projekt. Spelningar på jazzklubbar, konserthus och stora festivaler varvas med konserter i klassrum och inom vård och omsorg. Musikerna fungerar även som inspirationskälla och lärare till amatörgrupper.

Trio X, Lennart Simonsson, piano, Per V Johansson, bas och Joakim Ekberg, trummor.

Dirigent

Klas Jervfors Turner, trombonist, arrangör och dirigent. Han är utbildad på Musikhögskolan i Stockholm till trombon- och ensemblelärare med jazzinriktning. Är aktiv som frilansmusiker och har medverkat på över 80 skivor, bland annat med Magnus Uggla, Anna Ternheim, Babsan, Peter LeMarc, Ulf Lundell, Jessica Andersson m.fl. Han har även arbetat som skivproducent, arrangör och kompositör.

Arrangör

Musik i Uppland tillsammans med Uppsala Konsert & Kongress, länets kulturskolor, Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, Sveriges Orkesterförbund (SOF) och Region Uppsala.

Kontakt projektledare:
Walter Brolund, tel. 070-573 08 86,
e-post: walter.brolund@musikiuppland.se