Till innehåll på sidan
Uppsala Kammarsolister
Konsert

Älskade stråkkvintetter!

Hem / Konserter / Älskade stråkkvintetter!

Älskade stråkkvintetter!

Lördag 9 oktober 17:00 | Österbybruks kyrka

Uppsala Kammarsolister spelar Britten och Brahms.

Vid frågor om biljetter och konserten, kontakta Marianne Sparrman, 070-645 02 84

Uppsala Kammarsolister spelar Britten och Brahms

Kammarsolisternas sammansättning av fem likvärdiga stråksolister skapar en särskild dynamik i det musikaliska uttrycket. Här väljer ensemblen att spela ett par favoriter ur stråkkvintettrepertoaren för kvällens konsert.

Benjamin Britten

Benjamin Britten

Vi får höra musik från slutet av 1800-talet och början av 1900-talet av två imponerande och betydande tonsättare. En ung Benjamin Britten och äldre Johannes Brahms.

Benjamin Brittens Fantasi för stråkkvintett i f-moll

Fantasi är ett ungdomsverk som Britten komponerade under sin studietid vid the Royal College of Music.
Det blev också hans första verk som sändes via BBC år 1933. Ett underbart ungdomsverk av en blott 18-åring, med många olika stämningar och spännande harmonier.

Central person för 1900-talets klassiska musik

Benjamin Britten var brittisk kompositör och dirigent, född i Suffolk 1913. Han var en central person för 1900-talets klassiska musik och producerade en rik uppsättning musikaliska verk, inklusive opera och verk för symfoniorkester och kammarorkester.

Johannes Brahms Stråkkvintett nr 2 G-dur, op. 111

Johannes Brahms

Johannes Brahms

I Brahms andra stråkkvintett finns både kraft och glädje. Den består av fyra satser och är också dansant stundtals i valstakt. Brahms själv tänkte att den skulle bli hans sista komposition 1890, men inspirationen kom tillbaka och nya verk publicerade fram till 1896 som är året innan han dog.

En av de allra främsta tonsättarna

Johannes Brahms, tysk tonsättare, pianist och dirigent, född 1833. Om Brahms musik brukar sägas att den är klassisk till formen och romantisk till innehållet. Brahms anses som en av de allra främsta tonsättarna i den västerländska klassiska traditionen och skrev över femtio kammarmusikverk med piano, men bara sju verk för enbart stråkensembler varav två stråkkvintetter.

Uppsala Kammarsolister

Nils-Erik Sparf, violin
Klara Hellgren, violin
Brusk Zanganeh, violin
Ylva-Li Zilliacus, viola
Per Nyström, cello

Uppsala Kammarsolister är en stråkensemble i världsklass som idag består av fem av Sveriges främsta musiker. Ensemblen förfogar över en gedigen repertoar som sträcker sig från barock till nutida musik och hyllas ofta för sina fantasifulla och personliga tolkningar. Läs mer om Uppsala Kammarsolister här.

Arrangör/information

Arrangeras av Vänföreningen Österbybruks herrgård och Östhammars kommun. Vid frågor kring konserten kontakta Marianne Sparrman, 070-645 02 84.