Till innehåll på sidan
Uppsala Kammarsolister: Nils-Erik Sparf, Klara Hellgren, Bernt Lysell, Per Nyström
Konsert

Katija Dragojevic & Lina Nyberg på Göteborgs Konserthus

Hem / Konserter / Katija Dragojevic & Lina Nyberg på Göteborgs Konserthus

Katija Dragojevic & Lina Nyberg på Göteborgs Konserthus

Söndag 8 december 18:00 | Göteborgs Konserthus

Världsartister i ett musikalisk äventyr från Gershwin till Barber tillsammans med Uppsala Kammarsolister och pianisten Johan Graden.

Ordinarie: 190-260 kr, Student: 95-130 kr

Världsartister och barndomsvänner i ett svindlande och generöst musikaliskt äventyr- från Gershwin till Barber.Montage med Katja Dragojevic och Lina Nyberg

Operasångerskan Katija Dragojevic och jazzsångerskan/komponisten Lina Nyberg är sedan många år väletablerade och hyllade både i Sverige och internationellt.

Inte många vet att dessa två känner varandra sedan förskoleåren. Här har de två barndomsvännerna för första gången satt ihop ett laddat program med fokus på amerikanska och brittiska tonsättare. I resan mellan olika musikaliska världar får vi också ta del av deras egen personliga resa från barndom till nutid genom livets krumsprång.

”Båda våra pappor flydde över havet och kom till Sverige som unga. Som andra generationens invandrare har vi båda funderat kring tillhörighet, rötter och ursprung. Hur har flykten, rotlösheten och havet kommit att påverka oss i våra liv? Berättelser om krig och andra länder har varit en del av vår uppväxt, och är något som påverkar oss än idag.”

Musikaliskt äventyr

Följ med på ett svindlande och generöst musikaliskt äventyr tillsammans med dessa två sångstjärnor, Uppsala Kammarsolister och det unga stjärnskottet Johan Graden på piano. Lina Nybergs nyskrivna arrangemang ger musiken i denna förställning lyster och nya dimensioner. I programmet bland annat: Samuel Barber, Leonard Bernstein, Charles Ives, Erich Wolfgang Korngold och sånger från Lina Nybergs sångcykel ”Aerials”.

Läs mer om konserten på Göteborgs Konserthus webbplats

Medverkande

Katja Dragojevic, sopran, Lina Nyberg, jazzsångerska, Uppsala Kammarsolister, stråkkvartett, Johan Graden, piano.

Katija Dragojevic

Katija Dragojevic, mezzosopran, är född och uppvuxen på Södermalm i Stockholm. Hon studerade vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och vid Opera Course på The Guildhall School of Music and Drama i London. Hon har framträtt på flera operahus i Europa såsom Teatro alla Scala, Royal Opera House Covent Garden, och Theater an der Wien. I Sverige på Kungliga Operan, Folkoperan, Drottningholmsteatern. På film har hon porträtterat Zerlina i Kasper Holtens uppmärksammade film ”Juan”, baserad på Mozarts Don Giovanni. 2016 producerade och framförde Katija tillsammans med vokaltrion ”Tre Donne” en kammaropera, ”Föreställningen” av Sven-David Sandström och Katarina Frostenson på Kungliga Operans Rotunda.

Lina Nyberg

Lina Nyberg är född och uppvuxen på Södermalm i Stockholm. Hon är utbildad på Kungliga Musikhögskolan. Hon har under 25 års tid verkat som jazzsångerska och kompositör i Sverige men också turnerat mycket utomlands. Lina har gjort 17 skivor som solist, producent, arrangör, från debuten ”Close” (1994) tillsammans med Esbjörn Svensson, till senaste skivan ”Terrestrial” (2017) med Norrlandsoperans symfoniorkester. Lina har fått många utmärkelser som till exempel Årets Jazzmusiker Sveriges Radio Jazzkatten 2011, Lars Gullinstipendiet 2014 och Bert Levins stipendium 2014, Gyllene skivan 2017 för att nämna några.  Lina Nyberg är medlem i Föreningen Sveriges Tonsättare.

Uppsala Kammarsolister

Uppsala Kammarsolister medverkar här som kvartett med musikerna Nils-Erik Sparf, violin, Klara Hellgren, violin, Bernt Lysell, violin och Per Nyström, cello. Ensemblen förfogar över en gedigen repertoar som sträcker sig från barock till nutida musik och hyllas ofta för sina fantasifulla och personliga tolkningar. Uppsala Kammarsolister spelas även flitigt i Sveriges Radio P2. Ensemblens sammansättning av fyra likvärdiga stråksolister skapar en särskild flexibilitet och dynamik i det musikaliska uttrycket. Genom sin populära kammarmusikserie i Uppsala Konsert & Kongress, intar ensemblen en särställning i Uppsalas musikliv.

Läs mer om Uppsala Kammarsolister

Johan Graden

Johan Graden piano, är en ny stjärna på den svenska jazzpianohimlen. I detta projekt passar han mycket väl då hans genrebredd är mycket stor. De senaste åren har man kunnat höra honom i många teatersammanhang bland annat på Stockholms stadsteater och som ackompanjatör till så väl Rikard Wolff som Anne Sofie von Otter.