Skuggvärldar

Uppsala Kammarsolister och Ulrika Knutson.

Plats: Almunge kyrka

Biljettinfo: Sabine Hasse-Lass, tel. 073-516 48 03

Uppsala Kammarsolister och Ulrika Knutson

Kollage med kompositörerna Emilie Mayer, Ether Smyth och Valborg Aulin.

Emilie Mayer, Ethel Smyth, Valborg Aulin

Välkommen till en konsert där Uppsala Kammarsolister och Ulrika Knutson lyfter kvinnliga tonsättare som ”glömts bort”, som hamnat i historiens skuggvärld.

Beslutsamhet att komponera trots motgångar

Hos Emilie Mayer, Ethel Smyth och Valborg Aulin var beslutsamheten över att komponera väldigt stark! De utbildade sig, utövade och skapade musik och trots att de möttes av olika motgångar under sin levnad så lämnade de en stor produktion av musik efter sig. Under konserten får vi höra kulturskribenten Ulrika Knutson berätta om kvinnorna i musikhistorien.

Tonsättarna

Emilie Mayer verksam i Tyskland, levde mellan 1812-1883, Ethel Smyth verksam i England, levde mellan 1858-1944, Valborg Aulin svensk tonsättare och levde mellan 1860-1928.

Ulrika Knutson

Ulrika Knutson

Ulrika Knutson

Ulrika Knutson är känd från en mängd olika sammanhang som journalist, författare, programledare, litteraturvetare. Hon medverkar med krönikor i Upsala Nya Tidning och nyhetsmagasinet Fokus. Hon har varit gästprofessor i journalistik och har fått många priser, som av Svenska Akademin och Uppsala kommun. Uppsala Kammarsolister har vid flera tillfällen samarbetat med Ulrika i uppskattade musikproduktioner.

Uppsala Kammarsolister

Nils-Erik Sparf, violin
Klara Hellgren, violin
Bernt Lysell, violin
Ylva-Li Zilliacus, viola
Per Nyström, cello

Uppsala Kammarsolister är en stråkensemble i världsklass som idag består av fem av Sveriges främsta musiker. Ensemblen förfogar över en gedigen repertoar som sträcker sig från barock till nutida musik och hyllas ofta för sina fantasifulla och personliga tolkningar.

Stråkkvintetten är en av Musik i Upplands tre ensembler, läs mer om ensemblen här.

Arrangör

Arrangeras i samarbete med Almunge pastorat och Uppsala kommun.