Till innehåll på sidan
Linnékvintetten
Nyhet

Linnékvintetten uruppför Requiem

Hem / Om oss / Nyheter / Linnékvintetten uruppför Requiem

A Requiem For The Living med undertitel A Journey Towards Eternal Light

Linnékvintetten medverkar i ett Requiem skrivet av Olle Lindberg för kör, två sångsolister, brasskvintett, stråkensemble, slagverk och piano.

A Requiem For The Living uruppförs den 2 november i Adolf Fredriks kyrka i Stockholm. Spelas även 3 november i Alla Helgona kyrka i Nyköping och den 9 november i Strängnäs domkyrka.

Ett samarbete

Det är ett samarbete mellan Musik i Uppland, Scenkonst Sörmland, Adolf Fredriks församling, Nyköpings församling och Strängnäs domkyrkoförsamling som gör projektet ekonomiskt möjligt.

Olle Lindbergs förkärlek för stora körverk

Olle Lindberg

Olle Lindberg

Redan när tonsättaren Olle Lindberg studerade vid Kungliga Musikhögskolan kom han i kontakt med de stora kyrkomusikaliska verken och fastnade speciellt för Requiem. Det var det dramatiska och vidden i texten som fastnade hos Lindberg.

”Vår nutid kännetecknas ju av en ny slags oro. Många känslor kan behöva få utlopp och det låter sig väl göras i ett Requiem. Undertiteln på verket är A journey towards eternal light, vilket mycket riktigt antyder att det inte börjar särskilt ljust… Min faiblesse för film märks här med en start passande för en viktoriansk skräckrulle! … Rötterna bakåt till äldre musik och just folkmusiken märks ofta i min förkärlek för de gamla kyrkotonarterna, som är så tydliga i den nordiska folkmusiken.”

Medverkande vid uruppförandet i Adolf Fredriks kyrka

Adolf Fredriks kyrkas kammarkör
Agnes Lindberg, sopran
Staffan Liljas, baryton
Linnékvintetten, stråkar, slagverk och piano
Christoffer Holgersson, dirigent

Läs mer om konserten 2 nov i Adolf Fredriks kyrka

Läs mer om konserten 3 nov i Alla Helgona kyrka i Nyköping

Läs mer om konserten 9 nov i Strängnäs domkyrka